Στις 2/12 η Ε.Ε. αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία

Αντικαθιστά το ΝΑΤΟ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 15:35
A- A A+

Στις 2 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, αντικαθιστώντας το ΝΑΤΟ, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του Υπατου Εκπρόσωπου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα.

Ο ίδιος δήλωσε πως την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί και η τελετή μεταβίβασης της διοίκησης, από τη δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (Sfor) σε αυτή της Ε.Ε..

Οι Ευρωπαίοι θα αναπτύξουν στη Βοσνία μία δύναμη 7.000 ανδρών, η οποία θα ονομάζεται «Αlthea», και θα αποτελεί τη σημαντικότερη στρατιωτική αποστολή της Ε.Ε. μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι ήδη η Ε.Ε. διατηρεί στη Βοσνία αστυνομική δύναμη.

Η νατοϊκή δύναμη προστάτευε τη διατήρηση της ειρήνης στη Βοσνία μετά από το τέλος του πολέμου (1992-1995), όμως η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τον Ιούνιο στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το τερματισμό της αποστολής της Sfor.

Διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης θα είναι ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Λίκι, ο οποίος έχει ήδη μεταβεί στο Σεράγεβο όπου θα είναι η έδρα της «Αlthea».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή