Πέθανε ο Σάκης Μπουλάς

Σε ηλικία 60 ετών
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 08:13
UPD:14:32
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 60 ετών,  ο σπουδαίος τραγουδιστής και ηθοποιός, Σάκης Μπουλάς, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έδινε μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Στο πλάι του είχε τους δικούς του ανθρώπους, τον αδελφό και τη σύντροφό του.  Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ήταν ο λόγος για τον οποίο διέκοψε και τις εμφανίσεις του στην Ακτή Πειραιώς, όπου συμμετείχε στην μουσική παράσταση «Γκαγκαντίν: Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη.

Στο πρόγραμμα της σπονδυλωτής παράστασης δεν έκανε σόλο τραγουδιστική εμφάνιση, έλεγε την Παράβαση και την Έξοδο από τους εμβληματικούς «Αχαρνής» του Σαββόπουλου όπου συμμετείχε το 1976, ενώ μαζί  με τον Νιόνιο ερμήνευε το «Δεν λες κουβέντα» του Δήμου Μούτση. Τραγουδούσε, επίσης, και το «Φλασάκι» (σε στίχους δικούς του).

Ο Σάκης Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον παρότρυναν να γίνει δικηγόρος λόγω της άνεσης που παρουσίαζε στον λόγο, όμως αυτός επέλεξε το τραγούδι και την υποκριτική. Παλαιότερα, ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με έπιπλα.

Με ανατρεπτικότητα, χιούμορ και αγάπη στη μουσική

EUROKINISSI
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του πρώτου Μουσικού καφενείου με το όνομα «Σούσουρο» μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα χάπενιγκς, χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα δρώμενα. Παρόμοια δουλειά έγινε αργότερα στο «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, τη θρυλική σκηνή όπου για δέκα χρόνια λειτούργησε μια παρέα με ανατρεπτικότητα, χιούμορ και αγάπη στη μουσική.

Ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου - αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών που κατά καιρούς συμμετείχαν στα προγράμματα του εξαρχειώτικου στεκιού - έγραψαν τη δική τους σελίδα στον αθηναϊκό μουσικό χάρτη, από το 1980 μέχρι το 1990.

Συνεργασίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΩΜΆΣ ΔΑΣΚΑΛΆΚΗΣ

Ο Σάκης Μπουλάς (Δ) με τον Γιάννη Ζουγανέλη (Α).

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του τραγούδησε σε πολλές μουσικές σκηνές και συναυλίες και συνεργάστηκε για χρόνια με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Βλάση Μπονάτσο, Διονύση Τσακνή, Μάνο Λοΐζο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και με τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ως στιχουργός, συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια για τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα καθώς και πολλά που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος. Με τον Θάνο Μικρούτσικο συνεργάστηκε πάνω από 12 χρόνια όπου, μέσα σε αυτά, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Βέλγιο και Κύπρο. 

Είχε κυκλοφορήσει και τους παρακάτω προσωπικούς του δίσκους: Μπουλάς-Ελλάς, (1986), Σάκης Μπουλάς (maxi single) «Ali Baba» (σε μουσική Μιχάλη Ρακιντζή - 1987), Σάκης Μπουλάς «Ας πρόσεχες» (μουσική: Μιχάλης Ρακιντζής - 1987), «Ζαμανφού», (1992), «Έκθεση ιδεών», με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000).

Στην τηλεόραση

Με τη Νικολέτα Καρρά συμπρωταγωνίστριά του στη σειρά «50-50».

Στην μικρή οθόνη, εμφανίστηκε σε πολλές εκπομπές αρχίζοντας με το «Graffity» με τον Γιάννη Ζουγανέλη, παρουσιάζοντας τηλεπαιχνίδια, ενώ εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως:

«Κουφώματα» 1988 ΕΡΤ Νίκος Ζερβός
«Δέκα λεπτά κήρυγμα» (2000-2003)
«Τα Τετράγωνα των Αστέρων» (2003)
«Σαββατογεννημένες» (2003-2004)
«Ας Πρόσεχες» (2004-2005)
«Πενήντα-Πενήντα» (2005-2007)
«7 Θανάσιμες Πεθερές» (2006-2007)
«Εντιμότατοι κερατάδες» (2006-2007)
«Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας» (2007-2008)
«Φίλα το βάτραχο σου» (2007-2009)
«Μπελάς ΤV» (2008-2009)
«Εργαζόμενη Γυναίκα» (2009)
«Η Οικογένεια βλάπτει» (2009-2010)
«Πενήντα-Πενήντα» (3ος κύκλος) (2010-2011).

Οι συμπρωταγωνιστές του στη σειρά «50-50» μόλις πληροφορήθηκαν την είδηση του θανάτου του Σάκη Μπουλά, δήλωσαν:
«Πάλεψε πολύ γενναία ο Σάκης με την αρρώστια έναν χρόνο τώρα. Τον τελευταίο καιρό ήταν πιο άγρια τα πράγματα, αλλά ήταν πάντα γενναίος, με χιούμορ. Αστειευόταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Την Τρίτη το βράδυ τον είδα για τελευταία φορά, του είπα ότι τον αγαπώ πολύ και θα τον σκέφτομαι πάντα» ανέφερε ο Πέτρος Φιλιππίδης. «Η ανθρωπιά του ξεπερνούσε τα όρια. Μας άφησε μόνους, η τριάδα έσπασε» είπε ο Παύλος Χαϊκάλης.

Στον κινηματογράφο

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1981. Βασικούς ρόλους και συμμετοχές είχε στις ταινίες:

«Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983)
«Ντελίριο» (1983)
«Η Πόλη Ποτέ Δεν Κοιμάται» (1984)
«Τηλεκανίβαλοι» (1987)
«Πατρίς Ληστεία Οικογένεια» (1987)
«Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998)
«Η Αγάπη είναι ελέφαντας» (2000)
«Λουκουμάδες με Μέλι» (2004)
«Ηθικόν Ακμαιότατον» (2005)
«Το φιλί της ζωής» (2007)
«Μαφιόζοι στο Αιγαίο» (2008)
«Πεθαίνω για σένα» (2009)
«Μια φορά και ένα μωρό» (2011).


Δηλώσεις - ανακοινώσεις


EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Σάκη Μπουλά, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τραγουδιστής με ξεχωριστή, προσωπική χροιά και ηθοποιός με γνήσια λαϊκή αμεσότητα, ο Σάκης Μπουλάς πρωτοστάτησε από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα σε πολλές και μάλιστα διαφορετικές πτυχές της Ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής. Υπήρξε απαιτητικός ερμηνευτής μελοποιημένης ποίησης, δημοφιλής σατιρικός καλλιτέχνης με ένα ανατρεπτικό, νεανικό χιούμορ, πρωταγωνιστής τού σύγχρονου  κινηματογράφου, αλλά και της τηλεόρασης για όλη την οικογένεια. Και όμως, αυτός ο πρωταγωνιστής υπήρξε την ίδια στιγμή απόλυτα οικείος. Υπήρξε ο αδελφικός μας φίλος. Γιατί ήταν ένας γλυκός, αγαπητός άνθρωπος. Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού - τραγουδιστή Σάκη Μπουλά.
Το όνομα του συνδέθηκε, μεταξύ άλλων, με το πρώτο Μουσικό Καφενείο στην Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποίησε τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ μαζί με τους: Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Ανδριανό, Περικλή Χαρβά. Το εγχείρημα συνεχίστηκε στο θρυλικό «Αχ Μαρία», με μία ευρύτερη ομάδα δημιουργών που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον αθηναϊκό μουσικό χάρτη από το 1980 - 1990.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως: Θάνο Μικρούτσικο, στο αριστουργηματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», με τον Μιχάλη Γρηγορίου, «Ανεπίδοτα Γράμματα», με τον Μίμη Πλέσσα, «Λουκιανού διάλογοι», με τον Διονύση Σαββόπουλο «Αχαρνής», με το Μάνο Λοϊζο κ.ά.. Εμφανίστηκε στη μικρή οθόνη ξεκινώντας από την ΕΡΤ και από το 1985 έως το 2011 στη μεγάλη οθόνη σε βασικούς ρόλους.

Από τον τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, για το θάνατο του Σάκη Μπουλά, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Έφυγε σήμερα από κοντά μας ένας αγαπητός άνθρωπος, ένας πολυτάλαντος ερμηνευτής, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.  Με δύναμη ψυχής έδωσε μια δύσκολη και άνιση μάχη μένοντας στο πάλκο μέχρι την τελευταία στιγμή, δίπλα στους φίλους και συνεργάτες του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς