Γαμήλια πρόβα με ακάνθινα στέφανα

Στο θέατρο Ρεξ
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 10:30
UPD:20:06
A- A A+

Ένα θρυλικό μυθιστόρημα, που γνώρισε τεράστια εκδοτική και τηλεοπτική επιτυχία, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, μέσα από τη θεατρική του διασκευή από την ίδια τη συγγραφέα του. Γεμάτο έρωτα, προδοσία και πόλεμο, το έργο των Ντόρα Γιαννακοπούλου και Θανάση Νιάρχου, «Πρόβα νυφικού», παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Σωτήρη Χατζάκη, στο θέατρο Ρεξ, από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.

Στην ελληνική επαρχία του 1939, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγγελική ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον Απόστολο, όταν μαθαίνει από ένα ανώνυμο γράμμα ότι εκείνος την απατά. Κρυφά ερωτευμένος μαζί της, ο αστυνόμος Πέτρος Μανιάς προσπαθεί να την προστατέψει, κρύβοντάς της την αλήθεια, για να μην πληγωθεί. Ο γάμος γίνεται, ο πόλεμος ξεσπά και ο αδίστακτος Απόστολος ξεπερνά κάθε όριο προδοσίας σε όλα τα επίπεδα. Το αληθινό του πρόσωπο δε θα αργήσει να φανερωθεί. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη…

Σαν χαρταετός που έχει κοπεί το σκοινί του

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Η “Πρόβα νυφικού” είναι μια νωπογραφία των πεπτωκότων αγγέλων της εποχής των δακρύων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μέχρι την απελευθέρωση. Ένα αφόρετο νυφικό ίπταται  - αδεία Σαγκάλ - πάνω από τα όνειρα, τις υποσχέσεις, τις προδοσίες, τις μεγάλες προσδοκίες και τις μικρές ζωές των δικών μας αγίων, των παππούδων ή και των πατεράδων μας. Σαν να μοιάζει η γαμήλια ευτυχία με χαρταετό, που έχει κοπεί το σκοινί του και πλανιέται με αίσθημα δυστυχισμένης ελευθερίας σε έναν ουρανό, που σκοτεινιάζει από τα σύννεφα του πολέμου.

Κάτω στη γη, σε ένα επαρχιακό ζαχαροπλαστείο, ένα ζευγάρι αμυγδαλένιων νιόπαντρων φυτεμένο πάνω σε μια τούρτα γάμου. Και πιο κει, στην ιχνογραφία ενός χαμένου παιδιού, ίσως της Ευανθούλας του έργου,  άντρες, γυναίκες, παιδιά, σπιτάκια, δρόμοι, πατριώτες, Γερμανοί, θάνατοι και γέννες, έρωτες, φιλιά, ηδονές και οδύνες, άνθρωποι χρωματισμένοι με τη σαφήνεια που τους πρέπει. Καταδικασμένοι να ζήσουν και ελεύθεροι να πεθάνουν. Με απόλυτα συναισθήματα, επιλέγουν το τραγικό, γιατί αυτή είναι η μοίρα των πεπτωκότων αγγέλων.

Όμως εκεί, στον ουρανό, το ιπτάμενο νυφικό ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της χώρας και, γιατί όχι, περνά από την “αναμονή ελέγχου”, εκεί όπου ο Βάλτερ Μπένγιαμιν γράφει στο σημειωματάριό του: “Υπάρχει ένας πίνακας του Κλέε, που ονομάζεται “Angelus Novus”. Απεικονίζει έναν άγγελο, που μοιάζει έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι, στο οποίο έχει στυλώσει το βλέμμα του. Τα μάτια του είναι γουρλωμένα, το στόμα του ανοιχτό, τα φτερά του αναπεπταμένα. Έτσι πρέπει να είναι η όψη που, κατ’ ανάγκην, έχει ο άγγελος της ιστορίας. Έχει το πρόσωπό του στραμμένο στο παρελθόν. Εκεί όπου παρουσιάζεται σε εμάς μια αλληλουχία γεγονότων, εκείνος βλέπει μόνο μία και μοναδική καταστροφή, η οποία δεν παύει να σωρεύει ερείπια επί ερειπίων και να τα εκτοξεύει μπρος στα πόδια του. Ο άγγελος θα ήθελε, βεβαίως, να χρονοτριβήσει, να αφυπνίσει τους νεκρούς και να συνενώσει ό, τι είναι θρυμματισμένο.

Όμως, από τη μεριά του παραδείσου, πνέει μια θύελλα που παγιδεύεται στα φτερά του, μια θύελλα τόσο δυνατή, που ο άγγελος δεν μπορεί πια να τα ξανακλείσει. Αυτή τον σπρώχνει ακαταμάχητα προς το μέλλον, στο οποίο έχει στραμμένη την πλάτη του, ενώ ο σωρός των ερειπίων μπροστά του φτάνει ως τον ουρανό. Αυτή η θύελλα είναι ό, τι εμείς αποκαλούμε πρόοδο”».

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Ντόρα Γιαννακοπούλου - Θανάσης Νιάρχος, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη, χορογραφίες: Κική Μπάκα, φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, μουσική σύνθεση - επιμέλεια: Βασίλης Δρογκάρης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού, βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Ρότσιου, δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος και Αντώνης Κούφαλης, φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου. Παίζουν: Άλκης Κούρκουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Θέμης Πάνου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θέμις Μπαζάκα, Δανάη Σκιάδη, Δημήτρης Αρώνης, Γιώργος Κοτανίδης, Γρηγόρης Σταμούλης, Σεβίλλη Παντελίδου, Μαρίνα Μυρτάλη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Αντώνης Χαντζής, Γιώργος Δεπάστας, Στέλιος Πετράκης, Ανδρομάχη Δαυλού, Τζένη Σκαρλάτου, Πέτρος Πετράκης, Ντίνα Αβαγιανού, Δημήτρης Κοτζιάς, Νίκος Μαγδαληνός, Κατερίνα Γιαμαλή, Νικόλας Παπαγιάννης, Ελεάνα Στραβοδήμου. Μουσικοί: Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί).

Πληροφορίες
Θέατρο Ρεξ - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα, τηλ.: 210 3305074, 210 5288170 – 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Σάββατο: 17.30 και 20.30, Πέμπτη και Παρασκευή:  20.30, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων:  20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς