Ουκρανία: Κυρώσεις και διαβουλεύσεις για πρόωρες εκλογές

Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους ελεύθερους σκοπευτές
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 19:40
UPD:21/02/2014 00:44
REUTERS/STRINGER

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Κίεβο την Πέμπτη, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας η οποία είχε συμφωνηθεί την Τετάρτη μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και ηγετών της αντιπολίτευσης την Τετάρτη.

A- A A+

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε το απόγευμα να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας κατά την έξοδό της από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η κ. Μπονίνο δήλωσε ότι η θέση ελήφθη από κοινού και με τον γάλλο, το γερμανό και τον πολωνό υπουργό - οι τρεις τους, Λοράν ΦαμπιούςΦρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και  Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε η κ. Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό σε βάρος αυτών οι οποίοι ευθύνονται για τιςβίαιες ενέργειες».

Ωστόσο δεν προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Ακόμη κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Διαβουλεύσεις για πρόωρες εκλογές

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας διαπραγματεύονται «έναν οδικό χάρτη» για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ορισμένα «προσχέδια ενός οδικού χάρτη» που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ειρηνική έξοδο από την κρίση συζητήθηκαν μεταξύ των τριών υπουργών, που βρίσκονται στο Κίεβο, και του Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης συνάντησής τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι τρεις υπουργοί εισήλθαν σε συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Αυτοί οι τρεις υπουργοί, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ της Γερμανίας, ο Λοράν Φαμπιούς της Γαλλίας και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι της Πολωνίας, επρόκειτο να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα για να συμμετάσχουν στην έκταση σύσκεψη για την Ουκρανία με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελικά όμως αποφάσισαν να παρατείνουν τις συνομιλίες τους στο Κίεβο έως αύριο.

Λίγο νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τόνιζαν  ότι «μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές».

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένα σταθερό, ευήμερο και δημοκρατικό μέλλον για τους πολίτες της. Η προσφορά μας για πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει στο τραπέζι» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Αισιόδοξα μηνύματα από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας

Σύμφωνα με το Reuters ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών μέσα στο έτος κάτι  στο οποίο έχει συμφωνήσει και ο νυν πρόεδρος της χώρας.

Την ίδια ώρα στελέχη της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι ελπίζουν σε συμφωνία για προσωρινή κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία άμεσα.

Ειδικότερα ο Τουσκ δήλωσε ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

Επίσης είπε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.

«Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του.

Τουλάχιστον 75 οι νεκροί από την Τρίτη

Τους 75 έφθασαν οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος.

Πολλοί εκ των νεκρών έχουν χάσει τη ζωή τους από μία και μόνη σφαίρα σε καίριο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες, γεγονός που ενισχύει την άποψη περί ανάπτυξης ελεύθερων σκοπευτών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε επισήμως ότι από την Τρίτη έχουν χάσει τη ζωή τους 75 άνθρωποι στην πόλη, ωστόσο ιατρικές πηγές από το χώρο της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 100 νεκρούς μόνον την Πέμπτη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι μιλούν για ένα νεκρό αστυνομικό και 67 συναδέλφους του οι οποίοι έχουν «συλληφθεί» και κρατούνται από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Από την Τρίτη, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, έχουν χάσει τη ζωή τους 13 αστυνομικοί.

Σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες διεθνών μέσων, γίνεται λόγος για εγκατάλειψη του Κιέβου από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

REUTERS
Οργή ΗΠΑ για τους πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών

Ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωσή του, δηλώνει εξοργισμένος «από τις εικόνες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας να χτυπούν με αυτόματα όπλα τον ίδιο το λαό τους» και συμπληρώνει ότι η κρίση «θα πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα».

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών χωρών είχαν πεντάωρες εξαντλητικές συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, με τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι να σημειώνει ότι θα έχουν συνάντηση και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο μέχρι και για 27 σορούς διαδηλωτών.

Τηλεοπτικό υλικό δείχνει ελεύθερους σκοπευτές  να πυροβολούν κατά διαδηλωτών οι οποίοι προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν τμήματα της πλατείας Ανεξαρτησίας.

Περισσότεροι από 20 αστυνομικοί φέρονται επίσης να έχουν τραυματιστεί.

EURONEWS

Στις πρωινές συγκρούσεις στην γνωστή και ως πλατεία Μεϊντάν έγινε χρήση πραγματικών πυρών, βομβών μολότοφ και αντλιών νερού.

Φωτογραφία από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εμφανίζει 13 σορούς σε αυτοσχέδιο «νεκροτομείο» στο λόμπι ξενοδοχείου στο κέντρο του Κιέβου.

Σφαίρες διαπέρασαν τα παράθυρα δωματίων του ίδιου ξενοδοχείου (Hotel Ukraine) στα οποία διαμένει προσωπικό των βρετανικών δικτύων BBC και Sky News.

Την αντιπολίτευση κατηγορεί ο Γιανουκόβιτς για τη βία

Δήλωση η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση για την επανέναρξη της βίας, σημειώνοντας ότι «το κάλεσμά της σε εκεχειρία και σε διάλογο δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ελιγμός για να κινητοποιήσει εκ νέου μαχητές για τη Μεϊντάν».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απάντησαν ότι η βία της Πέμπτης είναι «προβοκάτσια» από πλευράς των κυβερνητικών αρχών.

EURONEWS

Ο διοικητής της περιφέρειας του Κιέβου αποχώρησε από το κυβερνών φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή.

Η Πέμπτη είχε κηρυχθεί από την Τρίτη ως ημέρα εθνικού πένθους για τους νεκρούς του πρώτου κύματος βίας.

Τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου έχουν εκκενωθεί υπό το φόβο εφόδου των διαδηλωτών.

Η ουκρανή αλπινίστρια Μπογκντάνα Ματσότσκα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία στην πατρίδα της.

Μεντβέντεφ: Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια «ισχυρή» κυβέρνηση, συνδέοντας το ζήτημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του σχεδίου διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επιτελάρχης του κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάσπασης μεταξύ ανατολικού και δυτικού τμήματος.

Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κιέβου και Λβιβ, προπυργίου των διαδηλωτών στη δυτική Ουκρανία, έχει διακοπεί.

Οι διαδηλώσεις διαρκούν από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε πολιτική στροφή, αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε. προς όφελος στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία.

Η αναταραχή έχει από τότε «αγκαλιάσει» και την υπόλοιπη Ουκρανία, με κύριο αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή