Αρχισαν οι εργασίες της 5ης συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Ασίας (ΑΣΕΜ)

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 17:24
A- A A+

Με την τελετή υποδοχής 13 νέων μελών -τις δέκα νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε. αλλά και τρεις ασιατικές χώρες την Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ- άρχισε η πέμπτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ασίας (ΑΣΕΜ), η οποία διεξάγεται στο Ανόι υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος αναμένεται να κάνει δύο παρεμβάσεις αύριο και μεθαύριο στον πολιτικό και πολιτιστικό τομέα που αφορούν αντιστοίχως τη διεθνή ανάπτυξη και τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις αφενός, και αφετέρου τη διαφύλαξη των εθνικών πολιτισμών στην εποχή της πληροφορίας, της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης.

«Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. και 12 ασιατικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ιαπωνία, που όλες μαζί αποτελούν περίπου το μισό πληθυσμό της γης», δήλωσε ο δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στην ατζέντα της φετινής ΑΣΕΜ αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της ουσιαστικής αναβάθμισης των εταιρικών σχέσεων Ευρώπης και Ασίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου.

Η ΑΣΕΜ, βήμα πολιτικού διαλόγου και οικονομικής συνεργασίας ιδρύθηκε το 1996 στην Μπανγκόγκ. Ο συνολικός πληθυσμός των χωρών-μελών της αγγίζει τα 2,3 δισ., ενώ το ΑΕΠ της το 2002 αντιστοιχούσε στο 46% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή