Γ. Βρούτσης: Αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 22:41
UPD:22:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε την ανεργία ύπουλο και επικίνδυνο αντίπαλο καθώς όπως τόνισε  αποδυναμώνει την κοινωνική συνοχή.

A- A A+

Για αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην εκδήλωση με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Ινστιτούτο Hans Seidel και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (Center for European Studies).

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και προειδοποίησε πως το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι καταστροφικό.

Ο υπουργός Εργασίας  χαρακτήρισε την ανεργία ύπουλο και επικίνδυνο αντίπαλο καθώς όπως τόνισε  αποδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, ακυρώνει και την απαραίτητη κοινωνική στήριξη και συναντίληψη απέναντι στις διαρ­θρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «η ανεργία προσέγγισε το ανώτερο σημείο του βασανιστικού της κύκλου που ξεκίνησε από το 2009. Και από το 2014 θα αρχίσει να αποκλιμακώνε­ται».

Εξωστρέφεια και υγιής επιχειρηματικότητα

Σύμφωνα με τον ίδιο η οριστική και δραστική λύση του προβλήματος βρίσκεται σπάσιμο του φαύλου κύκλου της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που οδηγεί σε αδιέξοδα και καθηλώνει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. 

Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι η υγιής και εξωστρεφής, έντιμη και δημιουργική επιχει­ρηματικότητα,  τμήμα μιας παγκόσμιας αλυσίδας αξίας και όχι οι κρατικοδίαιτες και παρασιτικές εκδοχές της που κυριάρχησαν στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για κανενός είδους πισωγύρισμα»

Ακόμη τόνισε ότι οποιοδήποτε «πισωγύρισμα» στις μεταρρυθμίσεις σαν αυτό που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ουτοπικό και επιπόλαιο, αλλά και επικίν­δυνο.

Ανέφερε για παράδειγμα την πρόταση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όπως είπε κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια άμεση και δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση 2,1 δις ευρώ, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε απολύσεις 100.000 έως 200.000 εργαζο­μένων.

«Η ελληνική κοινωνία δεν θα αντέξει την κατεδάφιση όλων όσων με κόπους και θυσίες κέρδισε τα τελευταία αυτά χρόνια. Τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια φυσιολογική χώρα» είπε.

«Πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις»

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά προτού διαβρωθούν και απαξιωθούν οριστικά οι δεξιότητές των σημερινών μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι κινδυνεύουν να παραμείνουν άνεργοι, ακόμη και αν αύριο υπάρχουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

dual system

Η διέξοδος σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία, και η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας στο πρότυπο του διττού συστήματος (dual system).

«Προσδοκούμε πολλά στο θέμα αυτό από τη μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως από την γερμανική πλευρά και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για τη δημιουργική ενσωμάτωση της πολύτιμης και πετυχημένης εμπειρίας τους στο δυϊκό σύστημα», είπε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι «η μαθητεία πρέπει να αποτελέσει από εδώ και εμπρός τον κορμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των πόρων του παλαιού και του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις απασχόλησης, και ιδιαίτερα στην δέσμη παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν δυνατές ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους.

«Με την παρέμβαση αυτή θα απευθυνθούμε στους περίπου 240.000 νέους της χώρας μας, έως 24 ετών, που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης ενώ τόνισε τη σημασία των νέων πειραματικών σχολών του ΟΑΕΔ στον τομέα του τουρισμού που αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την εμπέδωση μιας υψηλής ποιότητας στο χώρο της μαθητείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή