Αγαπημένος ψεύτης εξωσυζυγικού έρωτα

Στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 08:30
UPD:22/02/2014 17:56
A- A A+

Σκιαγραφώντας τον αντίκτυπο που δημιουργεί η σχέση δύο δημοσίων προσώπων στο περιβάλλον τους, ένας γνωστός «παράνομος» δεσμός αναβιώνει μέσα από το αυτοβιογραφικό έργο ενός μεγάλου συγγραφέα.

Βασισμένο στη - γεμάτη συναισθήματα, εντάσεις και κορυφώσεις - αλληλογραφία μιας εκρηκτικής και ταραχώδους σχέσης, το αυτοβιογραφικό έργο του Τζωρτζ Μπέρναρ Σω, «Αγαπημένε μου ψεύτη», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα, στο θέατρο Τζένη Καρέζη, από σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 8 το βράδυ.

Παθιασμένη σχέση με αντιπολεμική στάση

Ο πολυβραβευμένος ιρλανδός συγγραφέας αφηγείται με τον επαναστατικό του τρόπο γραφής την πολυκύμαντη σχέση, που διατηρούσε για 40 περίπου χρόνια με τη μεγάλη αγγλίδα ηθοποιό Πατρίτσια Κάμπελ και την οποία γνώριζε τόσο η σύζυγός του, όσο και ο κοινωνικός του κύκλος, χωρίς να παραλείπει να αυτοσαρκαστεί μέσα από αυτή και να σχολιάσει την επίδραση ενός τέτοιου δεσμού στον περίγυρό του.

Μέσα από την αληθινή του παθιασμένη ιστορία αγάπης, που ξετυλίγεται μέσα από τις επιστολές που αντάλλασσε με την αγαπημένη του κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ο συγγραφέας κάνει μία παράλληλη καταγραφή του ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού πλαισίου της εποχής. Με φόντο τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στην Ευρώπη και την Αμερική, ο Τζωρτζ Μπέρναρ Σω καταγγέλλει με τον καυστικό του λόγο τον πόλεμο και τον Χίτλερ και εκφράζει ξεκάθαρα την αντιπολεμική του στάση.

Μέσα από μια ευφυή «αντιπαράθεση»

Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τολμηρό έργο, που δεν ανεβαίνει συχνά στη χώρα μας (το προηγούμενο ανέβασμα έγινε πριν από σαράντα χρόνια), στο οποίο ο Μπέρναρ Σω αναδεικνύει σε πρώτο πρόσωπο του έργου την ίδια τη σχέση του με την αγγλίδα ηθοποιό. Τα γράμματά τους, μέσα σε μια καπελιέρα, επί σκηνής, γίνονται ο άλλος πρωταγωνιστής της παράστασης. Οι δύο ηθοποιοί ακροβατούν ανάμεσα σε αυτά τα ίδια τα συναισθήματά τους, τα οποία εκφράζουν είτε απευθείας ο ένας στον άλλον, είτε μέσα από τις επιστολές τους, μέσα από μια ευφυή “αντιπαράθεση”, με την οποία ο ιρλανδός συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο για δύο ώρες το ενδιαφέρον του θεατή». 

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δημήτρης Μυράτ, σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας, σκηνικά – κοστούμια: Μαριλένα Μέλη, μουσική εκτέλεση στη Μπαλάντα Νο 4 του Σοπέν: Μαργαρίτα Κολάση, μουσική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λέρτα, βοηθοί σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη - Ελένη Καρμίρη. Παίζουν: Νίτα Παγώνη, Βύρων Κολάσης.

Πληροφορίες
Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3 - Αθήνα, τηλ.: 210 3625520, 210 3636144. Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς