Μία στις πέντε συσκευές λιγότερο «πράσινη» απ’ όσο υποστηρίζει ο κατασκευαστής;

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 20:13
UPD:22:49
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μήπως το νέο πλυντήριό σας δεν είναι όσο «πράσινο» νομίζετε βάσει της σήμανσής του; Σύμφωνα με βρετανική ΜΚΟ, το 20% των μεγάλων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών φέρει παραπλανητική ταμπέλα ενεργειακής απόδοσης.

Επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Energy Saving Trust υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα για να αγοράσουν συσκευές που παρουσιάζονται από τον κατασκευαστή ως πιο «πράσινες», ωστόσο μία στις πέντε δεν είναι όσο αποδοτική γράφει η ταμπέλα.

Αποτέλεσμα; Να χάνουν 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή το ποσό που θα έπρεπε να εξοικονομήσουν με βάση τη σήμανση.

«Οι καταναλωτές κατανοούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό ότι θα έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος εάν χρησιμοποιούν τα καλύτερα και αποδοτικότερα προϊόντα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Φίλιπ Σέργουντ. «Προσπαθούν να κάνουν το σωστό, όμως πρέπει και να επιβραβεύονται κατάλληλα εξασφαλίζοντας την εξοικονόμηση που αναφέρεται» στη σήμανση της εκάστοτε συσκευής.

Σε μια προσπάθεια να επαληθεύσει τα στοιχεία της Κομισιόν στην πράξη, η οργάνωση σκοπεύει μέσα στην επόμενη τριετία να πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθεωρήσεις σε καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων των online shops) για να ελέγξει 25.000 προϊόντα - ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ο.κ. - και να δει εάν η ενεργειακή σήμανσή τους ανταποκρίνεται στην απόδοσή τους σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Από την πλευρά της η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών (AMDEA) τόνισε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση τις ίδιες προδιαγραφές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό σημαίνει ότι όλες οι οικιακές συσκευές που πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές με τα άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της AMDEA Ντάγκλας Χέρμπισον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή