Οι ΜΚΟ ναρκοθετούν το πολιτικό σκηνικό

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 20:24
UPD:20/02/2014 13:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν Υπουργός Εξωτερικών όταν δόθηκαν σε μία μόνο ΜΚΟ, 9 εκατομμύρια ευρώ.

A- A A+

Διαστάσεις μείζονος σκανδάλου με κόντρες τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και στο εσωτερικό αυτών λαμβάνει η υπόθεση με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις, κυρίως από τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η αποκάλυψη για τα 9 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν μόνο σε μία ΜΚΟ την περίοδο κατά την οποία στο τιμόνι του ΥΠΕΞ ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η φερόμενη εμπλοκή του συνεργάτη του Αλεξ Ρόντου και η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου για πολιτικές ευθύνες, έφερε στην επιφάνεια μια κόντρα που κρατά από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος ανασκεύασε λέγοντας ότι δεν εννοούσε τον Γ. Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είχε εσωκομματικούς αποδέκτες.    Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ενοχλημένοι για τη στάση πολλών παπανδρεϊκών στελεχών που, κατά τη γνώμη τους, λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς τη ΔΗΜΑΡ. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά. Η πλευρά Παπανδρέου, λένε, δεν έκανε τίποτε προκειμένου να τις αποτρέψει και να διαφυλάξει την ενότητα και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους τόσο έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και κατά του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη. Για τον μεν πρώτο η αναφορά του υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι «οι πρώτες ευθύνες ανήκουν στον Γιώργο Παπανδρέου», ήταν χαρακτηριστική, ενώ με δήλωσή του ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς σημείωσε ότι το στέλεχος της ΝΔ Φαήλος Κρανιδιώτης «ήταν δικηγόρος του 'Αλεξ Ρόντου, κατά την επίμαχη περίοδο». «Η υπεράσπιση δεν ήταν τυχαία, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή», ήταν η αναφορά του κ. Παππά.

Ο ίδιος ο κ. Κρανιδιώτης μιλώντας χθες στο κανάλι «Ε» διευκρίνισε ότι στο παρελθόν ήταν δικηγόρος του πατέρα του κ. Ρόντου για  υπόθεση κληρονομιάς και απλά όταν ο Άλεξ Ρόντος είχε κληθεί το περασμένο καλοκαίρι από τον ανακριτή, ως μάρτυρας για την υπόθεση της σχεδιαζόμενης δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο ίδιος είχε πάει στο γραφείο του ανακριτή επειδή ο κ. Ρόντος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011, το κόμμα και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, είχαν πιέσει προς την κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης (με ερωτήσεις, συνεντεύξεις Τύπου και κατάθεση στοιχείων στον οικονομικό εισαγγελέα) και ζητούν «να ερευνηθούν όλες οι ΜΚΟ που έχουν επιχορηγηθεί και μάλιστα σε βάθος 15ετίας».

Τέλος με σημερινή του ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε ότι μπορεί να ενοχλεί η «Εντολή Σαμαρά» αλλά «με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2012 το ξήλωμα των ΜΚΟ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή