Νέα απάτη από ΜΚΟ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 17:59
UPD:23:02
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο, έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Στην εξιχνίαση κακουργηματικής απάτης που υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ από εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη προέβη η αστυνομία.

Για την υπόθεση κατηγορούνται τρία άτομα- μέλη του διοικητικού συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, με την επωνυμία «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών».

Σε βάρος κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία.

Η μεθοδολογία

Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφεραν να αποσπάσουν, με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε, παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο, έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

«Προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών» επεσήμανε ο Αθ. Παζαρλής.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας, Νίκος Δημητριάδης, πρόσθεσε πως η ετήσια συνδρομή έφτασε τα τελευταία χρόνια να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε, τα μέλη του Σωματείου έπειθαν τα θύματά τους ότι είχαν τη δυνατότητα να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών και να συμμετέχουν σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών.

Ο δε στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, που διέθετε η οργάνωση, είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και επρόκειτο για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί, δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ» τόνισε ο Αθ. Παζαρλής.

Ο διευθυντής της Ασφάλειας διευκρίνισε, πάντως, ότι οι δωρητές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν για την παράνομη δράση της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Θύμα και ο Φούχτελ

Επίσης όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ΜΚΟ είχε εξαπατήσει και τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ο οποίος παρέδωσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή