Προς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ρωσικό σχέδιο απόφασης κατά των τρομοκρατών

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2004 14:17
A- A A+

Έτοιμο να εγκρίνει ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη επέκταση του νομικού πλαισίου δίωξης και έκδοσης τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ανακοινώθηκαν πρώτα από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις Τσετσένων ανταρτών.

Μπροστά στις αντιδράσεις ισλαμικών, κυρίως, κρατών, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Αντρέι Ντενίσοφ, μετρίασε τη διατύπωση του αρχικού κειμένου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ομόφωνη έγκρισή του.

Το αρχικό σχέδιο πρότεινε τη σύνταξη μια «μαύρης λίστας», όσων εμπλέκονται στη τρομοκρατία (ατόμων, οργανώσεων, κρατικές οντότητες), οι οποίοι βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις όπως «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, ταχεία απέλασή τους κ.α.

Η τελική εκδοχή της απόφασης προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με αντικείμενο της εξέταση των εν λόγω μέτρων, χωρίς να περιλαμβάνεται η «μαύρη λίστα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή