Χαμένοι στην υποκειμενικότητα της αντίληψης

Η σάτιρα του Λ. Πιραντέλο, «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)», στο Εθνικό Θέατρο
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 11:40
UPD:11:56

Ελίνα Ρίζου, Έμιλυ Κολιανδρή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θύμιος Κούκιος.

A- A A+

Προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τη νοσηρή περιέργεια και τη χωρίς όρια αδιακρισία της κοινής γνώμης για οτιδήποτε παρεκκλίνει από τα καθιερωμένα, συγχυσμένοι ήρωες παλεύουν να αποδείξουν - ο καθένας για τον εαυτό του - την αλήθεια των αντιφατικών ιστοριών τους.

Ποιητική, αλλά και σκληρή, αμείλικτη, αλλά και γεμάτη οίκτο για την αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει τα αληθινά κίνητρα ακόμα και των δικών του πράξεων, η ιδιοφυής σάτιρα του Λουίτζι Πιραντέλο, «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)», ανεβαίνει από σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά.

Γοητευμένος από την αβεβαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης

Το περίπλοκο και ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του νομπελίστα σικελού θεατρικού συγγραφέα και διανοούμενου, που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1917, διερευνά το μυστήριο της ταυτότητας και την υποκειμενικότητα της αντίληψης. Γοητευμένος από την αβεβαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και επηρεασμένος από την πολύχρονη ψυχική ασθένεια της συζύγου του, ο Πιραντέλο συνθέτει μία δραματουργία, στην οποία δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια, παρά μόνο ένα παιχνίδι ρόλων και «η ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας, δημιουργώντας μια πραγματικότητα, μια για τον καθένα και ποτέ την ίδια για όλους, που αποδεικνύεται, κάθε τόσο, μάταιη και φανταστική», όπως γράφει ο ίδιος. 

ΠΆΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΊΔΑΣ

Μηνάς Χατζησάββας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Συμεωνίδης.

Ποιος είναι τρελός;

Όλα διαδραματίζονται σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, όπου όλοι νομίζουν κάτι και προσπαθούν να πείσουν και τους άλλους γι’ αυτό. Η αλήθεια του Πόνζα είναι ότι έχει χάσει τη γυναίκα του, τη Λίνα, και ζει πια με τη Σοφία, τη δεύτερη γυναίκα του. Η πρώην πεθερά του, η κυρία Φρόλα, έχοντας υποστεί ισχυρό σοκ από τον θάνατο της κόρης της, νομίζει ότι η Σοφία, είναι η κόρη της. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή μήπως η αλήθεια της κυρίας Φρόλα είναι διαφορετική; Μήπως το ευαίσθητο νευρικό σύστημα του Πόνζα αναγκάζει την κυρία Φρόλα και την κόρη της να υιοθετήσουν ρόλους, που ο ίδιος έχει επιβάλει, ότι, δηλαδή, η Λίνα δεν είναι η Λίνα, αλλά η Σοφία και η κυρία Φρόλα δεν είναι η νυν, αλλά η πρώην πεθερά του; Και άρα, αφού δεν υπάρχει αλήθεια, μήπως αυτή είναι η μόνη αλήθεια; «Ποιος είναι τρελός; Αυτό δεν μπορείς να το πεις. Τις αποδείξεις που ψάχνετε τις έχουν καταστρέψει οι ίδιοι, μέσα τους, μέσα στην ψυχή τους».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, συνεργασία στη δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου, σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, ηχητικός σχεδιασμός - μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μιχάλης Κίμωνας, Έμιλυ Κολιανδρή, Θύμιος Κούκιος, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Μπερικόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Ελίνα Ρίζου, Σταυρούλα Σιάμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Μηνάς Χατζησάββας.  

PATROKLOS SKAFIDAS
Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 13 (κάθε Πέμπτη), 10 (φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.

naftemporiki.gr


                                        

 

Προτεινόμενα για εσάς