Στο «στόχαστρο» της NSA και της GCHQ το Wikileaks

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 21:38
UPD:21:48
EPA/JIM LO SCALZO

To αρχηγείο της NSA στο Φορτ Μιντ του Μέριλαντ.

A- A A+

Απόρρητα έγγραφα της NSA και της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ αποκαλύπτουν για πρώτη φορά πώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «στόχευαν» το Wikileaks και άλλες ομάδες ακτιβιστών με τακτικές οι οποίες ποικίλλαν, ξεκινώντας από παρακολούθηση και φτάνοντας μέχρι και διώξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Intercept.

Οι προσπάθειες αυτές, όπως περιγράφονται σε έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν, φέρονται να περιελάμβαναν μία ευρεία εκστρατεία διεθνούς πίεσης η οποία δεν επικεντρωνόταν μόνο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, αλλά και στο «ανθρώπινο δίκτυο» το οποίο υποστηρίζει το Wikileaks. Στα ίδια έγγραφα επίσης περιλαμβάνονται συζητήσεις περί «στοχοποίησης» της ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Pirate Bay, καθώς και «χακτιβιστικών» συλλογικοτήτων όπως οι Anonymous.

Μάλιστα, σύμφωνα με ένα εκ των εγγράφων της GCHQ, η υπηρεσία χρησιμοποίησε τα συστήματά της για να παρακολουθήσει μυστικά επισκέπτες του Wikileaks.

Με ανακοίνωσή του, ο Τζούλιαν Ασάντζ ζητεί το διορισμό «ειδικού εισαγγελέα» για αυτή την υπόθεση: «Το WikiLeaks καταδικάζει σθεναρά την ασύδοτη και παράνομη συμπεριφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Καλούμε την κυβέρνηση Ομπάμα να ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα που θα ερευνήσει το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της NSA εναντίον των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του WikiLeaks» αναφέρεται σχετικά.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς