Το Facebook αναλύει τον έρωτα

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 14:59
UPD:14:59
Carlos Diuk

Μέχρι τη στιγμή της αλλαγής της προσωπικής κατάστασης, το Facebook «αντιλαμβάνεται» μία άνοδο στον αριθμό των δημοσιεύσεων που κάνουν εκατέρωθεν τα δύο άτομα στους «τοίχους» τους. 

A- A A+

Την αλληλεπίδραση μεταξύ ζευγαριών στο Facebook, πριν και μετά τη στιγμή της «επίσημης» ανακοίνωσης «in a relationship» ανέλυσε ο Κάρλος Ντιούκ, επιστήμονας δεδομένων του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, στο πλαίσιο μίας σειράς αφιερωμάτων με θέμα την αγάπη και το πώς αυτή αντικατοπτρίζεται στο δίκτυο.

Μέχρι τη στιγμή της αλλαγής της προσωπικής κατάστασης, το Facebook «αντιλαμβάνεται» μία άνοδο στον αριθμό των δημοσιεύσεων που κάνουν εκατέρωθεν τα δύο άτομα στους «τοίχους» τους. Το συγκεκριμένο «φαινόμενο» παρουσιάζεται ιδιαίτερα «αποκαλυπτικό».

Όπως και (συνήθως) στον πραγματικό κόσμο, οι σχέσεις στο Facebook ξεκινούν με μία περίοδο φλερτ: μηνύματα ανταλλάσσονται, γίνονται επισκέψεις σε προφίλ, δημοσιεύσεις γίνονται στα timelines των χρηστών.

«Κατά τις 100 ημέρες πριν ξεκινήσει μια σχέση, παρατηρούμε μία αργή αλλά σταθερή αύξηση στον αριθμό των timeline posts που μοιράζεται το μελλοντικό ζευγάρι» σημειώνει ο Ντιούκ.

«Όταν η σχέση ξεκινήσει, οι δημοσιεύσεις αρχίζουν να μειώνονται. Παρατηρούμε μία κορύφωση των 1,67 δημοσιεύσεων την ημέρα, 12 ημέρες πριν η σχέση ξεκινήσει και ένα χαμηλό 1,53 δημοσιεύσεων την ημέρα 85 ημέρες μετά την έναρξη της σχέσης. Προφανώς τα ζευγάρια επιλέγουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, το φλερτ παύει και οι online αλληλεπιδράσεις δίνουν τη θέση τους σε περισσότερες αλληλεπιδράσεις στον πραγματικό κόσμο».

CARLOS DIUK

Αν και τα μηνύματα μεταξύ ενός ζευγαριού ελαττώνονται όσο περνά ο καιρός, κατά τον Ντιούκ το περιεχόμενο γίνεται πιο «γλυκό» και πιο θετικό.

Αν και τα μηνύματα μεταξύ ενός ζευγαριού ελαττώνονται όσο περνά ο καιρός, κατά τον Ντιούκ το περιεχόμενο γίνεται πιο «γλυκό» και πιο θετικό. Μέσω χρήσης στατιστικών μεθόδων για την αυτόματη ανάλυση ενός συνόλου ανώνυμων αλληλεπιδράσεων, διαπιστώθηκε αύξηση των «θετικών» λέξεων («αγάπη», «ωραίο», «χαρούμενος» κλπ) έναντι των «αρνητικών» («μίσος», «πόνος» «κακός» κλπ).

Ωστόσο, η έρευνα δεν περιορίστηκε στον έρωτα αλλά και…στο τέλος αυτού, και ειδικότερα στην υποστήριξη που λαμβάνουν από φίλους τους άτομα που έχουν χωρίσει. Τα στατιστικά δείχνουν μεγάλη αύξηση της αλληλεπίδρασης την ημέρα της αλλαγής της «προσωπικής κατάστασης» (μηνύματα υποστήριξης από φίλους, ή «προσεγγίσεις» από άλλους ενδιαφερόμενους που διαπίστωσαν ότι ο χρήστης/ χρήστρια είναι πλέον ελεύθερος/η), που ακολουθείται από σταθεροποίηση τις επόμενες ημέρες- ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν τον χωρισμό.

Προτεινόμενα για εσάς