Ζιμπάμπουε: Αμνηστία σε χιλιάδες κρατούμενους που πεθαίνουν από την πείνα

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 00:35
UPD:00:39
REUTERS/PHILIMON BULAWAYO

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το μέτρο θα επωφεληθούν κυρίως γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

A- A A+

Αμνηστία σε 2.000 φυλακισμένους θα δώσει η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, έπειτα και από τις αναφορές για νέους θανάτους από την πείνα ανθρώπων που κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το μέτρο θα επωφεληθούν κυρίως γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με το μέτρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, όλες οι κρατούμενες θα αποφυλακιστούν εκτός από εκείνες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια ή τους έχει επιβληθεί η θανατική ποινή.

Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί για τους κρατουμένους και τις κρατούμενες κάτω των 18 ετών, οποιοδήποτε κι αν ήταν το έγκλημα ή το αδίκημα που είχαν διαπράξει.

Αμνηστία θα χορηγηθεί επίσης στους κρατουμένους που είναι ασθενείς στο τελικό στάδιο, τους κρατουμένους ηλικίας άνω των 70 ετών και όσους έχουν καταδικασθεί σε φυλάκιση 3 ετών ή λιγότερο και έχουν ήδη εκτίσει το ένα τέταρτο της ποινής τους.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι καταδικασμένοι για δολοφονία, βιασμό, κλοπή αυτοκινήτου, ληστεία, ζωοκλοπή και εκείνοι που έχουν καταδικασθεί από στρατοδικείο.

Η κατάσταση στις φυλακές της Ζιμπάμπουε είναι τραγικές. Το 2013 στη χώρα υπήρχαν 18.460 κρατούμενοι την ώρα που τα σωφρονιστικά έχουν ονομαστική χωρητικότητα 17.000 κρατουμένων.

Μάλιστα πέρυσι μια ομάδα δικηγόρων κατήγγειλε τον θάνατο περισσότερων από 100 κρατουμένων, κυρίως λόγω έλλειψης τροφής.

Επίσης το  2008, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, πολλές εκατοντάδες κρατούμενοι είχαν πεθάνει και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είχε επέμβει για να μοιράσει κουβέρτες, τρόφιμα και σαπούνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή