Κεφάτο «Πικ νικ» με απίθανες ανατροπές

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για 12 παραστάσεις
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 09:30
UPD:16:14
A- A A+

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Βαφτιστικού», η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με την ελληνική οπερέτα και, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, παρουσιάζουν το «Πικ νικ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για 12 παραστάσεις, από τις 19 έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Με τη σύμπραξη ενός πολυπρόσωπου επιτελείου λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών, αλλά και μεγάλα ονόματα της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής να υπογράφουν την παραγωγή, το «Πικ νικ» αποτελεί μια εντυπωσιακή κεφάτη παράσταση, που φιλοδοξεί να παρασύρει το αθηναϊκό κοινό στο πιο τρελό πάρτι της πόλης.

Ένα ολόκληρο σύμπαν χαρούμενης αθωότητας

Με τη ματιά του Στάθη Λιβαθινού, στην πρώτη του σκηνοθετική εμφάνιση στο λυρικό θέατρο, αλλά και την ερμηνεία της πολυβραβευμένης Καμεράτα στις υπέροχες μελωδίες του έργου, η νέα παραγωγή του «Πικ-Νικ» μάς μεταφέρει στην εποχή της αθηναϊκής belle epoque, όπου το κυνήγι της τύχης, η ψευδαίσθηση της ευτυχίας και η ελπίδα μιας ανέφελης ζωής κινούν ένα ολόκληρο σύμπαν χαρούμενης αθωότητας και παιδικής αφέλειας, που, μέσα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, μοιάζει σαν αντεστραμμένο κάτοπτρο του κόσμου μας, ένα κάτοπτρο παραμορφωτικό, όσο και αποκαλυπτικό.

Η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου.

Φαρσικές καταστάσεις και απίθανες παρεξηγήσεις, ερωτικές περιπλοκές και αναπάντεχες ανατροπές, όλα εκτυλίσσονται σε έναν πραγματικό «κήπο των απολαύσεων», στη «μαγευτική Κολοκυνθού» των αρχών του 20ού αιώνα. Ιλαρή διάθεση και γλυκιά μελαγχολία, μα πάνω από όλα, η μουσική πανδαισία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δεσπόζουν σε μια σύγχρονη παράσταση, που αναδεικνύει τον νοσταλγικό κόσμο μιας από τις ωραιότερες ελληνικές οπερέτες.

Ξεκαρδιστικές περιπέτειες και παρεξηγήσεις

Η οπερέτα σε τρεις πράξεις του Θεόφραστου Σακελλαρίδη παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Πανελλήνιον», το 1915, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Το λιμπρέτο του Νικόλαου Λάσκαρη αναφέρεται σε μία σειρά από ξεκαρδιστικές περιπέτειες και παρεξηγήσεις, που λαμβάνουν χώρα κατά της διάρκεια ενός γαμήλιου πικ-νικ ή «δείπνου εκ συμβολής» κατά το ελληνικότερο, που διοργανώνει ο νικητής του λαχείου «υπέρ της αποξήρανσης της Μεσογείου», με αφορμή τους αρραβώνες της κόρης του. Η  ευφάνταστη πλοκή της οπερέτας, σε συνδυασμό με τις υπέροχες μελωδίες του Σακελλαρίδη, μεταξύ αυτών και το αγαπημένο βαλς «Σφίξε με», σκιαγραφούν γοητευτικά την Αθήνα του ’20.
Ήρωάς της είναι ο Γεράσιμος Φραμπαλάς, που μόλις κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου και διοργανώνει ένα πικ νικ για τους αρραβώνες της κόρης του, Λόλας, με τον Νικόλαο Βερδελή.

Το πικ νικ θα  γίνει στο περιβόλι, που δανείζεται ο Βερδελής από τον φίλο του, Ιωάννη Αργυρό, ενώ τα πεθερικά του πιστεύουν ότι ανήκει στον ίδιο. Εξαιτίας μιας παρεξήγησης ως προς την  ημέρα διοργάνωσης του πικ νικ, όταν η οικογένεια Φραμπαλά καταφθάνει με συγγενείς και φίλους στο περιβόλι, θα βρει εκεί την ερωμένη του Αργυρού, τη Νίνα, μαζί με τις φίλες της. Οι δυο διαφορετικοί κόσμοι - των καθωσπρέπει οικογενειών και των ελαφρών κοριτσιών - θα συναντηθούν, οπότε οι παρεξηγήσεις και τα απρόοπτα απειλούν να τινάξουν στον αέρα το περίφημο πικ νικ, καθώς και την οικογενειακή γαλήνη της οικογένειας Φραμπαλά.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, επιμέλεια και αποκατάσταση μουσικού κειμένου: Γιάννης Τσελίκας, δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού, μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας - Μιχάλης Παπαπέτρου, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, χορογραφία – κινησιολογία: Έρση Πήττα,  φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Ερμηνεύουν: Λόλα: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Νίνα: Ειρήνη Καράγιαννη, Βερδελής: Δημήτρης Ναλμπάντης - Χρήστος Κεχρής, Αργυρός: Χάρης Ανδριανός,  κυρία Φραμπαλά: Λυδία Αγγελοπούλου, Φραμπαλάς: Κωστής Ρασιδάκις, Μπρόουντ: Δημήτρης Ήμελλος, Ευανθία: Άννα Κουτσφτίκη, Πλούταρχος: Στέλιος Ιακωβίδης, Μπερλιναρή: Δανάη Σαριδάκη,  Όλια: Ινές Ζήκου, Φιφή: Δέσποινα Σκαρλάτου, Λίλη:  Σοφία Καψούρου, Πανάγος και Ζουμερός: Χρήστος Κεχρής - Βαγγέλης Αγγελάκης. Συμπράττει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, σε διδασκαλία Σταύρου Μπερή. Την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»,  Βασ.  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 40, 28, 20, 11 ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 8.50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 6,50 ευρώ.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς