Τριήμερη επίσημη επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Βουλγαρία

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 17:04
A- A A+

Την αμοιβαία πολιτική βούληση Αθηνών και Σόφιας για την περαιτέρω διεύρυνση της ελληνοβουλγαρικής διμερούς συνεργασίας, τόσο στο εμπορικό και οικονομικό επίπεδο (εν όψει και της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.), όσο και για την ευρύτερη σταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια, επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση τους οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Κωστής Στεφανόπουλος και Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Ο κ. Στεφανόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία -ανταποδίδοντας την επίσκεψη του κ. Παρβάνοφ στην Αθήνα πριν από περίπου ένα χρόνο - συνοδευόμενος και από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην αναβάθμιση των συνεργασιών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας (οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν αυξηθεί από πέρυσι κατά 50% και έχουν φτάσει το 1,5 δισ. δολάρια).

Στον εν λόγω τομέα εκτιμάται πως θα δοθεί νέα ώθηση, αφενός από την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε., και αφετέρου με την προωθούμενη διάνοιξη τριών διόδων στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Ο κ. Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η πρώτη δίοδος που θα συνδέει την περιοχή της Δράμας με το Γκότσε Ντέλτσεφ θα είναι έτοιμη το 2005, σύμφωνα με τις ελληνικές διαβεβαιώσεις. Παράλληλα όσον αφορά τη δεύτερη δίοδο, που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Κιρτζέλι, λιγοστεύουν τα προβλήματα καθυστερήσεων, ενώ για την τρίτη (που θα συνδέει το Κυπρίνο με το Ιβαϊλοβγκράντ) διατυπώθηκε η πολιτική βούληση για επιτευχθεί πρόοδος στη διάνοιξή της.

πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή