Ιταλία: Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 17:50
UPD:17:57
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ο Ναπολιτάνο (φωτ. αρχείου) δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει «το συντομότερο δυνατόν» τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.

A- A A+

Έως αύριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου ΤζόρτζΙο Ναπολιτάνο με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα.

Ο Ναπολιτάνο δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει «το συντομότερο δυνατόν» τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο ιταλός πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.

«Είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια αποτελεσματική λύση στην κρίση», τόνισε ο Ναπολιτάνο, δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης της ιταλικής οικονομίας αλλά και της ανάγκης αλλαγής του εκλογικού νόμου και άλλων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε «αφοσιωμένο Ευρωπαίο» τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.

EURONEWS

«Έχω ήδη συναντηθεί μαζί του πολλές φορές (. . .) και μου φαίνεται ότι είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται έντονα να προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη θέση της Ιταλίας, παραμένοντας πάντα πολύ πιστός στο ευρωπαϊκό σχέδιο», σημείωσε.

EURONEWS

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη «στην προθυμία και την ικανότητα της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της», εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα, την 1η Ιουλίου. Ανέφερε ακόμη ότι τηλεφώνησε στον Λέτα και του εξέφρασε την εκτίμησή του «για τη θαυμάσια συνεργασία» που είχαν αυτό το διάστημα.

Το Βερολίνο από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια «σταθερή» έκβαση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Λέτα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η Ιταλία «είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη» ευχόμενος «οι ηγέτες όλων των δημοκρατικών κομμάτων» να συμφωνήσουν γρήγορα μεταξύ τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή