Δύο νεκροί από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 13:42
UPD:13:55
REUTERS/DWI OBLO

Το ηφαίστειο Κελούντ εξερράγη την Πέμπτη το βράδυ, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας να εξαπλωθεί σε απόσταση 17 χιλιόμετρων στις πόλεις Γιογκιακάρτα, Σουραμπάγια και Σόλο. Περίπου 200.000 άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν σε 36 χωριά σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το Κελούντ, πήραν εντολή να απομακρυνθούν.

A- A A+

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ στην Ιάβα της Ινδονησίας, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από την περιοχή ενώ έχει διαταραχθεί και η εναέρια κυκλοφορία. 

Η έκρηξη του Κελούντ το βράδυ της Πέμπτης με την εκτόξευση στάχτης και άμμου σε ύψος 17 χιλιομέτρων, ενώ πυρακτωμένοι βράχοι έπεσαν στα γύρω χωριά σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Τα θύματα, ένας άνδρας και μία γυναίκα περίπου 60 ετών, σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν οι στέγες των στπιτιών τους υπό το βάρος των υλικών που διαχύθηκαν από το ηφαίστειο. 

EURONEWS

«Τα σπίτια αυτά ήταν κακοχτισμένα και φαίνεται πως υποχώρησαν εύκολα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόληψης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ μίλησε και για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί. 

Όπως είπε, μια βροχή από στάχτη, άμμο και πέτρες πέφτει σε απόσταση ως και 15 χλμ. από τον κρατήρα του ηφαιστείου. 

REUTERS/SIGIT PAMUNGKAS

Περίπου 200.000 άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν σε 36 χωριά σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το Κελούντ, πήραν εντολή να απομακρυνθούν, όμως μόνο οι μισοί έφτασαν στα καταφύγια που έθεσαν στη διάθεσή τους οι αρχές.

Περίπου 200.000 άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν σε 36 χωριά σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το Κελούντ, πήραν εντολή να απομακρυνθούν, όμως μόνο οι μισοί έφτασαν στα καταφύγια που έθεσαν στη διάθεσή τους οι αρχές.

EPA/BIMO SATRIO

Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο Αντί Σουσίπτο, στην Γιογκιακάρτα.

Τα αεροδρόμια των πόλεων Σουραμπάγια, Γιογκιακάρτα και Σόλο έκλεισαν, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών, ενώ η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες αεροπλάνων που ήταν καλυμμένα από στάχτη.

Οι πτήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου είναι κυρίως αυτές από και προς την Αυστραλία, προς την Ινδονησία και προς την Ταϊλάνδη.

REUTERS/DWI OBLO

Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο Αντί Σουσίπτο, στην Γιογκιακάρτα. Τρία διεθνή αεροδρόμια έκλεισαν στο νησί της Ιάβα,  ενώ χιλιάδες κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εθνικό ινδονησιακό αερομεταφορέα Garuda Indonesia, άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό του Ντενπασάρ στο τουριστικό Μπαλί, δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής. 

Στην περιφέρεια της Γιογκιακάρτα, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. από τον κρατήρα, οι αρχές έκλεισαν τον Μπορομπουντούρ, το μεγαλύτερο βουδιστικό ναό στον κόσμο, ο οποίος είχε καλυφθεί από στάχτη.

Οι εκρήξεις του Κελούντ (1.731 μέτρα) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 15.000 ανθρώπους από το 16ο αιώνα, από τους οποίους οι 10.000 έχασαν τη ζωή τους το 1568.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή