Ιακώβου: Υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν πριν από τη 17η Δεκεμβρίου

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 13:58
A- A A+

Από καιρό η κυπριακή κυβέρνηση καλλιεργεί την άποψη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι υπάρχουν θέματα σε σχέση με το Κυπριακό, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, όταν θα ληφθεί η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, και θέματα τα οποία μπορεί να συμφωνηθούν πριν από την ημερομηνία αυτή, αλλά να αρχίσουν να υλοποιούνται μεταγενέστερα, θέτοντας έτσι έναν ακόμη ορόσημο, αυτό της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει την τελική θέση που θα λάβει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, «αφού» -όπως είπε- «περάσουμε από πολλές διαδικασίες και διεργασίες εντός της Ε.Ε.».

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα θέματα που πρέπει να κλείσουν πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι «δημόσια πρέπει να λέγονται όσο το δυνατόν λιγότερα», σημειώνοντας πως δεν μπορούν να τεθούν όλοι οι όροι δημοσίως αφού «δεν πετυχαίνει μια τέτοια διαπραγμάτευση ειδικά μέσα στην Ευρώπη».

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, οι αναφορές του σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αφορούσαν την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων των εποίκων, των περιουσιών και της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Πηγή Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή