Στο «μικροσκόπιο» τα ελάσματα της ρουκέτας

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 14:46
UPD:14:48
EUROKINISSI

Στιγμιότυπο από τις έρευνες.

A- A A+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αντρών της Αντιτρομοκρατικής που έχουν κληθεί να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της επίθεσης με ρουκέτα κατά των γραφείων της Mercedes στην Βαρυμπόμπη τη νύχτα της 12ης Ιανουαρίου 2014.

Φως στις έρευνες αναμένεται να ρίξουν τα ελάσματα του βλήματος που βρέθηκαν στον κρατήρα 200 μέτρα περίπου μακριά από την αντιπροσωπεία και έχουν μεταφερθεί ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση.

Ωστόσο τα ευρήματα - μικρά σιδερένια κομμάτια- είναι λιγοστά, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες της ΕΛΑΣ.

Ελαττωματική παρτίδα στα χέρια των τρομοκρατών ή απειρία των μελών του Ο.Λ.Α.;

Σε αυτό το ερώτημα έχουν κληθεί να απαντήσουν οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής καθώς είναι η δεύτερη φορά -μετά την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στις 14 Ιανουαρίου 2013- που η "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών" αποτυγχάνει να πλήξει τον στόχο της.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι αποτελείται από ρουκέτες παλαιάς παραγωγής που έχει φτάσει στα χέρια των τρομοκρατών από την Αλβανία και πιθανολογούν ότι είναι ελαττωματικές.

Ωστόσο απάντηση για το τι "στράβωσε" και οι ρουκέτες δεν βρήκαν στόχο, δίνει ο συντάκτης της προκήρυξης ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά:

«Καταφέραμε να προσεγγίσουμε τον στόχο χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί και αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να μην έχουμε μια επανάληψη της περσινής ατυχίας έξω από τα γραφεία της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι πλησιάσαμε αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό γιατί και η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας κατά των γραφείων της Mercedes απέτυχε, και πάλι λόγω αστοχίας υλικού, όμως αυτή τη φορά επιστρατεύθηκε και δεύτερη ρουκέτα που φέραμε μαζί μας και η οποία τελικά πυροδοτήθηκε κανονικά και διέγραψε την προσχεδιασμένη διαδρομή».

RPG, η «αγαπημένη» ρουκέτα των τρομοκρατών

Η εύχρηστη φύση του σε συνδυασμό με την φορητότητα του έχουν καταστήσει το RPG ένα από τα πιο διαδεδομένα όπλα σε όλο τον πλανήτη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον αντάρτικο και γενικά στον ανορθόδοξο πόλεμο και κατασκευάζεται από τουλάχιστον εννέα χώρες, σύμφωνα  με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ).

Έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαιτέρως σε σχετικά πρόσφατους πολέμους όπως στο Μογκαντίσου, στον Περσικό Κόλπο καθώς και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο εκτοξευτής του RPG-7 αποτελείται από ένα απλό ατσάλινο σωλήνα με διάμετρο 40 χιλιοστά και μήκος 95,3 εκατοστά και ζυγίζει μόλις 7 κιλά. Διαθέτει μεταλλικό στόχαστρο ενώ μπορεί να δεχθεί και διόπτρα υπέρυθρων και διόπτρα νυχτός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, βλήμα τύπου RPG-7  είχε βρεθεί πριν λίγο καιρό στο αυτοκίνητο-γιαφκα στο Παλαιό Φάληρο, ενώ ίδιου τύπου είχαν εκτοξεύσει τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας" κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας στις 12 Ιανουαρίου 2007.

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή