Ε.Ε.: Γιατί η Βρετανία δεν ζητεί οικονομική βοήθεια μετά τις πλημμύρες;

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 06:17
UPD:09:12
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Κάτοικοι του χωριού Ντάτσετ του Μπέρκσαϊρ μετακινούνται με καγιάκ στους πλημμυρισμένους από τα νερά του Τάμεση δρόμους. 

A- A A+

Η Βρετανία δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς πλημμύρες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί δεν το έχει κάνει.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., μία χώρα έχει χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων, από τις πρώτες καταστροφές, για να υποβάλει αίτηση για βοήθεια.

Ακόμα και η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος μέλος της Ε.Ε., είχε κάνει αίτηση για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όταν είχε πληγεί το 2002 από μια καταστροφική πλημμύρα, μαζί με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «τα απαιτούμενα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων».

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ζητήσει χρήματα από την Ε.Ε., ο επίσημος εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης.

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με το Reuyets, ένα άτομο κοντά στον κ. Κάμερον δήλωσε ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που αφορούν στα όρια των δαπανών που καθορίζουν πότε πρέπει να υποβληθεί μια αίτηση για επιχορήγηση. Η Βρετανία δεν έχει καμία επιθυμία να μπλεχτεί σε ένα πόλεμο λέξεων με τις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα αυτό, είπε.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης –στο οποίο πληρώνει η Βρετανία μέσω της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.- έχει χορηγήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 23 χώρες. Έχει επίσης βοηθήσει στην καταπολέμηση πυρκαγιών στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, καθώς και σε καταστάσεις σεισμού ή ξηρασίας.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, το οποίο επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., δήλωσε ότι εάν το Ταμείο διαθέσει οικονομική βοήθεια, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δεχτεί και να τη λάβει. «Ούτως ή άλλως είναι δικά μας χρήματα», είπε στο Reuters ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή