Ιορδανία: Εξέγερση στις φυλακές, ένα νεκρός δεκάδες τραυματίες

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 07:16
A- A A+

Ένας κρατούμενος βρήκε τον θάνατο και δεκάδες άλλοι νοσηλεύονται τραυματισμένοι από χθες το βράδυ, μετά από τις ταραχές που σημειώθηκαν στις φυλακές Τζουέινταχ, νοτίως του Αμάν, όπως ανακοίνωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι πηγές αυτές τοποθετούν τον αριθμό των τραυματιών μεταξύ των 20 και 47, με πολλούς από αυτούς να φέρουν σοβαρά τραύματα. Μεταξύ των τραυματιών φέρεται πως βρίσκονται και τέσσερις αστυνομικοί.

Τα επεισόδια στις φυλακές ξέσπασαν έξι εβδομάδες μετά τον ύποπτο θάνατο ενός κρατουμένου στα χέρια των φυλάκων. Πέντε αξιωματικοί και έξι αστυνομικοί έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της δολοφονίας.

Οι πληροφορίες για το επεισόδιο στις φυλακές είναι αντικρουόμενες. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει μία αναταραχή που προκλήθηκε από φωτιά στο εσωτερικό της φυλακής, ενώ η δεύτερη αναφέρει για συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων, κατά τις οποίες πολλοί φέρουν τραύματα από ξυράφια και μαχαίρια.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν σκηνές όπου οι γιατροί κι οι νοσοκόμες λιποθυμούν στη θέα των τραυμάτων που φέρουν οι κρατούμενοι.

Μια από τις πηγές αποδίδει τους τραυματισμούς σε «μεγάλη πυρκαγιά», προϊόν εμπρησμού, δράστης της οποίας ήταν ένας συγκρατούμενος του δολοφονηθέντος την 1η Σεπτεμβρίου Αμπντάλα Μασάγκμπεχ. Το επεισόδιο πραγματοποιήθηκε σε πτέρυγα των φυλακών που φιλοξενεί περί τους 200 κρατουμένους.

Η αστυνομία και τα συνεργεία διάσωσης χρειάσθηκαν περίπου πέντε ώρες για να απομακρύνουν τους τραυματίες. Τουλάχιστον δύο από τους νοσηλευόμενους υποφέρουν από στερητικό σύνδρομο ναρκωτικών, τόνισαν ιατρικές πηγές. Τα μέσα ενημέρωσης στην Ιορδανία είχαν αγνοήσει έως αργά χθες το βράδυ το επεισόδιο στις φυλακές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή