Απονεμήθηκαν τα βραβεία Θεάτρου στη Κύπρο

Οικονομική στήριξη 5,9 εκατ. ευρώ στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 08:40

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ απονεμήθηκε στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά του στο κυπριακό θέατρο. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι άνθρωποι του πολιτισμού και του θεάτρου θα έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά.

Ανακοίνωσε δε, ότι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) θα τύχει της οικονομικής στήριξης των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2014, ποσό που, όπως είπε, πλησιάζει κατά πολύ τη χορηγία των προηγούμενων χρόνων. Η ανακοίνωση έγινε στην τελετή απονομής των βραβείων για τη διετία 2011-2013. Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ απονεμήθηκε στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά του στο κυπριακό θέατρο. Ο σκηνοθέτης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου « Ένα» παρέλαβε το βραβείο του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Βραβείο θεατρικής διασκευής, Λέα Μαλένη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Διομήδης Κουφτερός, Βαλεντίνος Κόκκινος για το έργο «Έβελυν Έβελυν».

Η κριτική επιτροπή απένειμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Τάκη Χριστοφάκη για το έργο του Αλεξέι Αρμπούζωφ «Η Υπόσχεση (Φτωχέ μου Μαράτ)» από το Θέατρο Σταγόνες Ζωής. Το Βραβείο Θεατρικής Διασκευής δόθηκε στους Λέα Μαλένη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Διομήδη Κουφτερό, Βαλεντίνο Κόκκινο και Ήβη Χαρτσιώτη για τη διασκευή της παραγωγής της ομάδας Paravan Proactions, «Έβελυν Έβελυν».

Καλύτερη Παράσταση Παιδικού/ Νεανικού Έργου αναδείχτηκε η παραγωγή του ΘΟΚ «Καλι-καντζάρ & Σία» των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Βαλεντίνου Κόκκινου, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη. Το Βραβείο Σκηνογραφίας έλαβε η Μαρίζα Παρτζίλη για το «Ρωμέικο Φαγοπότι» του Θεάτρου Σκάλα. Το Βραβείο Σχεδιασμού Φωτισμού έλαβε ο Γιάννης Χατζηπαρασκευάς για το «Misery» του Στίβεν Κινγκ (Σατιρικό Θέατρο).

Βραβείο Ενδυματολογίας, Γιάννης Μετζικώφ για την παράσταση «Don Quixote» του Miguel de Cervantes Saavedra, σε μια παράσταση του Σταύρου Σ. Τσακίρη, ΘΟΚ.

Ο Γιάννης Μετζικώφ για τα κοστούμια του «Δον Κιχώτη» του ΘΟΚ έλαβε το Βραβείο Ενδυματολογίας, ενώ το Βραβείο Χορογραφίας πήρε ο Φώτης Νικολάου για τη δουλειά του στην παραγωγή του ΘΟΚ «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη». Η ίδια παραγωγή κέρδισε και το Βραβείο Μουσικής, το οποίο παρέλαβε ο συνθέτης Δημήτρης Ζαβρός. Ο Κώστας Βήχας πήρε το Βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του στο έργο «Το Χωρκόν του Κούνουπου» και το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου η Ιωάννα Σιαφκάλη για τον ρόλο της Μαρίας στην ανεξάρτητη παραγωγή «Μανώλη…!».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς