«Έφυγε» στα 86 της η Σίρλεϊ Τεμπλ

Το παιδί - θαύμα του Χόλυγουντ έκανε κινηματογραφικό ντεμπούτο σε ηλικία 3 ετών
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 12:47
UPD:14:08
WIKIMEDIA /Taylori1
A- A A+

Στα 86 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η διάσημη σταρ του Χόλυγουντ, Σίρλεϊ Τεμπλ, στο σπίτι της, στο Γουντσάιντ της Καλιφόρνια, από φυσικά αίτια.  Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της οικογένειάς της.

Γεννημένη στις 23 Απριλίου του 1928, η αμερικανίδα ηθοποιός πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες αλλά και σε αρκετές σειρές στην τηλεόραση. Είχε διατελέσει και πρέσβειρα των ΗΠΑ σε Γκάνα και Τσεχοσλοβακία.

Αντίδοτο στην κατάθλιψη που απειλούσε ένα ολόκληρο έθνος

Η Τεμπλ ξεκίνησε την καριέρα της στον χώρο του κινηματογράφου το 1932, σε ηλικία μόλις τριών ετών, ενώ το 1934, σε ηλικία έξι ετών, χορεύοντας με την ψυχή της στην ταινία «Stand up and Cheer», έφερε το χαμόγελο στα χείλη εκατομμυρίων αμερικανών και κέρδισε μια θέση στην καρδιά τους. Ήταν η εποχή του μεγάλου κραχ, και η μικρή Σίρλεϊ ήταν το κατάλληλο αντίδοτο στην κατάθλιψη που απειλούσε ένα ολόκληρο έθνος. Για την ερμηνεία της στη συγκεκριμέμη ταινία, η Τεμπλ απέσπασε το βραβείο Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, το οποίο από τότε δεν ξαναδόθηκε σε ηθοποιό νεότερης ηλικίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ρούζβελτ δεν δίστασε να δηλώσει: «Εφόσον έχουμε τη Σίρλεϊ Τεμπλ, η χώρα μας θα είναι εντάξει».
Προτού κλείσει τα δώδεκα, είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πάνω από σαράντα ταινίες, ενώ ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία για να γελάσει με τα παιδικά της σκέρτσα και τις σοβαρές, μικρομεγαλίστικες εκφράσεις που έπαιρνε το κοριτσάκι με τις ξανθές μπουκλίτσες. Η Σίρλεϊ ακτινοβολούσε χαρά και η ζωντάνια της στην οθόνη ήταν μεταδοτική. Στο πρόσωπό της, όλοι έβλεπαν το γλυκό, αθώο κοριτσάκι που θα ήθελαν να έχουν για κόρη τους.

Σίρλεϊ Τεμπλ

Αληθινό χρυσωρυχείο για το κινηματογραφικό στούντιο της Fox

Ο μπαμπάς της ήταν τραπεζίτης και η μαμά της νοικοκυρά, η Σίρλεϊ όμως έχοντας στη διάθεσή της μια στρατιά από εξειδικευμένους σεναριογράφους, χορευτές και συνθέτες για να προωθούν την καριέρα της, ήταν αληθινό χρυσωρυχείο για το κινηματογραφικό στούντιο της Fox και η ίδια απέδειξε ότι εκτός από λιλιπούτειες διαστάσεις διέθετε και δραματικό ταλέντο, το οποίο ανέδειξε με την ταινία «Bright Eyes».

Έπειτα από τις πρώτες της μεγάλες επιτυχίες, δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν μέχρι και κούκλες με τη μορφή της Σίρλεϊ Τεμπλ, με πωλήσεις που ξεπέρασαν - εκείνη την εποχή - τα έξι εκατομμύρια. Δεν υπήρχε κοριτσάκι σε ολόκληρη την Αμερική που να μην ήθελε να αποκτήσει μια κούκλα Σίρλεϊ Τεμπλ. Το 1935, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου της έδωσε ένα ειδικό Όσκαρ για την προσφορά της στον κινηματογράφο ως παιδί.

Δεν εξαφανίστηκε όταν έσβησαν τα φώτα της κάμερας

Σε ηλικία 21 χρόνων είχε ήδη χρεωθεί κάποιες αποτυχίες στην καριέρα της, ένα διαζύγιο, μία κόρη και ένα νέο σύζυγο, τον Τσαρλς Μπλακ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια του 1950 εξακολούθησε να έχει ενεργό συμμετοχή τόσο σε σόου στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση, ποτέ δεν έκανε ξανά άλλη ταινία.

EURONEWS

Αποσύρθηκε από την βιομηχανία του κινηματογράφου στα 22 της, αλλά δεν ξεχάστηκε. Αντιθέτως επανήλθε στο προσκήνιο ως πετυχημένη επιχειρηματίας και πολιτικός, συνιστώντας ένα από τα σπάνια παραδείγματα στον λαμπερό κόσμο που Χόλυγουντ που δεν εξαφανίστηκε όταν έσβησαν τα φώτα της κάμερας.

REUTERS

Από το 1969 μέχρι το 1974, η Τεμπλ ήταν μέλος της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, από το 1974 έως το 1976 διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Γκάνα, ενώ την περίοδο 1989 – 1992 (επί προεδρίας Τζορτζ Μπους) ήταν η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην τότε Τσεχοσλοβακία.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς