Ηθική και πολιτικός ρεαλισμός

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 19:42

A- A A+

«Και μόνον η ιδέα του να αμφισβητεί κανείς την ελευθερία της συνειδήσεως και γνώμης ενός επιτρόπου καθολικής πίστης, έχει μία οσμή φονταμενταλισμού, αν όχι σκοταδισμού», δήλωσε εξοργισμένος ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την απόφαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει την υποψηφιότητα του Ιταλού Ρόκο Μπουτιλιόνε, ως επιτρόπου επί θεμάτων Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

Το θέμα εδώ είναι η ελευθερία γνώμης -την οποία προφανώς ουδείς νοήμων αρνείται στον κ. Μπουτιλιόνε- ή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει έναν επίτροπο -στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο- που βλέπει την ομοφυλοφιλία ως αμάρτημα, και θεωρεί ότι ο γάμος γίνεται για να αποκτούν οι γυναίκες παιδιά, και να προστατεύονται από τον σύζυγό τους;

Ο κ. Μπουτιλιόνε δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι απόψεις του δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πολιτική του, τόνισε όμως, ότι θα αντιταχθεί σε προτάσεις νόμου που θα αντιβαίνουν στις πεποιθήσεις του περί ηθικής. Θα κάνει ότι μπορεί για να τις υποβάλει στη χημειοθεραπεία της δικής του ηθικής.

Δηλαδή, αν ο κ. Μπουτιλιόνε ήταν «σκληρός» μουσουλμάνος και σέβονταν τις αρχές του ισλαμικού νόμου (σαρία), που απαγορεύει για παράδειγμα το δανεισμό χρήματος έναντι επιτοκίου, ή τις επενδύσεις σε τομείς όπως του αλκοόλ και του καπνού, θα προτείνονταν για τη θέση του επιτρόπου Εμπορίου, επί παραδείγματι;

Το διακύβευμα είναι κάτι πολυτιμότερο από τις απόψεις των συγκυριακών ή διαχρονικών προοδευτικών ή συντηρητικών. Το διακύβευμα είναι οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αρχές.

Και εν πάση περιπτώσει, εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι η αλαζονεία του ανδρός, ο οποίος πιστεύει ότι είναι αξιότερος από τις αξίες που καλείται να υπηρετήσει.

* Ο ίδιος είχε αποκαλέσει «κέντρα ανθρωπιστικής αποκατάστασης» τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και προσφύγων, που προτείνουν ορισμένα κράτη μέλη (Γερμανία, Μεγάλη Βρεταννία, Ιταλία) να δημιουργηθούν σε τρίτες χώρες (με χρηματοδότηση της Ε.Ε.). Το ζήτημα είναι μάλλον σοβαρό, αν σκεφθεί κανείς ότι από τη νέα του θέση ο κ. Μπουτιλιόνε θα είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των νόμων της E.E. στα θέματα της μετανάστευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή