Διανομή virtual χρημάτων στην Ισλανδία

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 11:28
REUTERS/ANDY CLARK
A- A A+

Εκατομμύρια εικονικά νομίσματα Auroracoins θα διανεμηθούν στους πολίτες της Ισλανδίας στις 24 Μαρτίου, χάρη σε πρωτοβουλία του επιχειρηματία Μπάλντουρ Όντινσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η εταιρεία του Όντινσον βρίσκεται τώρα στο στάδιο της δημιουργίας (ή, βάσει της ορολογίας που χρησιμοποιείται για το διασημότερο virtual νόμισμα, το bitcoin, του «mining») των Auroracoins που θα μοιραστούν στους 330.000 πολίτες της χώρας. Η όλη ιδέα πίσω από το εγχείρημα είναι η αύξηση της αξίας της ισλανδικής κορώνας.

Το όλο εγχείρημα κατέστη δυνατόν χάρη σε μία κυβερνητική πρωτοβουλία η οποία απέδωσε έναν «εθνικό αριθμό ταυτοποίησης» (ID number) σε κάθε πολίτη. Οι αριθμοί αυτοί θα βοηθήσουν στο να εξασφαλιστεί ότι ο κάθε πολίτης θα λάβει το ποσό που αντιστοιχεί.

Όπως δήλωσε μέσω email στο BBC ο Όντινσον, περίπου 10,5 εκατ. Auroracoins θα δημιουργηθούν, για να δοθεί στον κάθε πολίτη το ποσό των 31,8. Αναφερόμενος στον αυστηρό έλεγχο της ροής ρευστού εντός και εκτός της χώρας που ασκεί η ισλανδική κυβέρνηση, σημείωσε ότι το Auroracoin θα έχει «ανοσία» σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς οι πολίτες θα λάβουν τα Auroracoins τους θα γίνονται γνωστές όσο πλησιάζει η ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι σε ισλανδικά δημοσιεύματα το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό: σε ένα εξ αυτών αναφέρεται ότι το «Μπάλντουρ Όντινσον» είναι ψευδώνυμο, και ότι η εταιρεία πίσω από το πρόγραμμα βρίσκεται στον Παναμά, ενώ ένα άλλο σημειώνει ότι τα μέτρα ελέγχου της ισλανδικής κυβέρνησης θα εμποδίζουν τους πολίτες να μετατρέψουν τα Auroracoins τους σε άλλες μορφές «ψηφιακού ρευστού».

 

Προτεινόμενα για εσάς