Συμμετοχή της ΙΒΜ σε πρόγραμμα αυτοκαταστρεφόμενων ηλεκτρονικών

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 11:28
UPD:11:28
Darpa
A- A A+

Συμβόλαιο ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων απένειμε στην ΙΒΜ η Darpa του αμερικανικού Πενταγώνου, προκειμένου να εργαστεί πάνω στο πρόγραμμα VAPR (Vanishing Programmable Resources), για αυτοκαταστρεφόμενες ηλεκτρονικές συσκευές.

Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας αντίστοιχης αυτής που εμφανιζόταν και εμφανίζεται σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και ταινίες όπως οι «Επικίνδυνες Αποστολές» (Mission Impossible), για συσκευές οι οποίες μπορούν να αυτοκαταστρέφονται μέσω τηλεχειρισμού.

Ειδικότερα, η πρόταση της ΙΒΜ περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού τμήματος- «πυροκροτητή», ο οποίος θα ενεργοποιείται μέσω ραδιοκυμάτων και θα καταστρέφει την υαλική επικάλυψη ενός τσιπ πυριτίου.

DARPA

«Ένας “πυροκροτητής” όπως ένα “φιτίλι” ή ένα στρώμα μετάλλου θα χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει τον θρυμματισμό, σε τουλάχιστον ένα σημείο του υαλικού υποστρώματος. Ένα εξωτερικό σήμα ραδιοκυμάτων θα απαιτείται για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

PCMAG
Tim Cook Responds to IBM Developing Self-Destructing Chips

Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη μεγάλων δικτύων ηλεκτρονικών αισθητήρων, που θα μαζεύουν δεδομένα για περιορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα αυτοκαταστρέφονται, για να μην πέσουν σε εχθρικά χέρια. Επίσης, αντίστοιχοι αισθητήρες θα μπορούσαν να «δουν» εφαρμογές και στην ιατρική, ως «εσωτερικές» συσκευές οι οποίες θα απορροφώνται από το σώμα του ασθενούς μετά τη χρήση τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η ΙΒΜ δεν είναι η μόνη εταιρεία που συμμετέχει στο VAPR, καθώς η Darpa παρείχε επίσης 2,1 εκατ. δολάρια στο Palo Alto Research Center (Parc) της Xerox, τη Honeywell Aerospace (2,5 εκατ.) και την SRI International (4,7 εκατ).

Προτεινόμενα για εσάς