Γκι Φερχόφσταντ: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πρόγραμμα

Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν στο naftemporiki.gr
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 16:42
UPD:10/02/2014 17:20
naftemporikigr
A- A A+

Τη μετατόπιση από την υψηλή φορολόγηση και τη συγκράτηση μισθών προς τον περιορισμό του δημοσίου και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών εισηγείται για την ελληνική περίπτωση ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκι Φερχόφσταντ, μιλώντας στο naftemporiki.gr στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της Δράσης εν όψει των ευρωεκλογών.

«Ξέρει κανείς αν είναι καλή ιδέα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν βρίσκεται στις αγορές»

Γκι Φερχόφσταντ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης επίτευξης της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ η οποία κατά τη γνώμη του θα αντιμετωπίσει δραστικά την έλλειψη ρευστότητας και κατ’

Γκι Φερχόφσταντ

«Αυτή η Ευρώπη δεν «δουλεύει». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρυφτούμε πίσω από τα εθνικά μας σύνορα. Δεν θα λύσουμε έτσι τα προβλήματα. Χρειάζεται μία άλλη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη».

επέκταση την ανεργία στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Δράσης στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με αντικείμενο τις ευρωεκλογές και τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του κόμματος Θοδωρής Σκυλακάκης εξέφρασε την άποψη ότι έως σήμερα το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βοήθησε να συνεχιστεί η δημόσια κατανάλωση εξαντλώντας τον ιδιωτικό τομέα: «αυτό το πρόγραμμα δεν ‘βγαίνει’».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μία πολύ δύσκολη θέση «διότι το πολιτικό σύστημα θέλει να μεταρρυθμίζει όλους τους άλλους εκτός από το ίδιο». Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή δεν εξασφαλίζει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία και άρα θα οδηγηθεί στην επιλογή της κάλπης μόνο όταν θα αναγκαστεί, δηλαδή στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Δράσης Θοδωρής Σκυλακάκης δεν θα επιδιώξει εκ νέου την εκλογή του ως ευρωβουλευτή και θα προωθήσει στα όργανα του κόμματος την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Αντιγόνης Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο θέμα των οικονομικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Αν έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα χρέη τους, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μπει σε φάση οικονομικής χρεοκοπίας -ένα ζήτημα με εύλογες πολιτικές διαστάσεις».

Ο πρόεδρος της Δράσης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε πολιτικές συμμαχίες με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου του «κέντρου», εφόσον αυτές θα τραβούν σαφή διαχωριστική γραμμή από το μέρος του πολιτικού συστήματος που λειτουργεί με πελατειακή λογική και από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, μία προϋπόθεση την οποία -όπως είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- δεν πληροί μέχρι στιγμής η σοσιαλδημοκρατική Κίνηση των 58.

«Έχουμε πολλά κοινά μαζί τους, αλλά έχουμε και σημαντικές διαφορές ως προς τις αιτίες που μας οδήγησαν έως εδώ, όταν τις συζητάμε με ‘ονοματεπώνυμο’», συμπλήρωσε από την πλευρά της με νόημα η κ. Λυμπεράκη, η οποία ευρύτερα χαρακτήρισε αυτές τις ευρωεκλογές ως τις πιο κρίσιμες για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Η αντιπρόεδρος της Δράσης, εκτός απροόπτου υποψήφια του κόμματος για μία θέση στην Ευρωβουλή, προέτρεψε για μαζική και θετική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό. Αναφερόμενη στην ανεργία, ανέφερε ότι απαξιώνει μία ολόκληρη γενιά, προσθέτοντας ότι οι θέσεις εργασίας δεν είναι διορισμοί και καρέκλες αλλά δραστηριότητες που παράγουν πλούτο.

«Μία καλή επιχείρηση πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση ρευστότητας, είτε βρίσκεται στο Αμβούργο, είτε βρίσκεται στη Χαλκίδα»

Αντιγόνη Λυμπεράκη

«Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητοι όσοι μιλούν για θέσεις εργασίας και κοινωνικά ανάλγητοι όσοι μιλούν για επιχειρήσεις», σημείωσε, μιλώντας για την ανάγκη ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση ρευστότητας. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
Μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή