Σε δύσκολη η θέση οι ΗΠΑ έναντι της Ε.Ε. από υποκλαπείσα συνομιλία

Σε σχέση με την Ουκρανία
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 12:42
UPD:06/08/2015 15:21
EPA/MYKHAILO MARKIV

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη συνάντησή τους στο Κίεβο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τηλεφωνική συνομιλία αμερικανών αξιωματούχων η οποία κατά τα φαινόμενα υπεκλάπη  έχει φέρει τις ΗΠΑ σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, λόγω απαξιωτικών εκφράσεων οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μέσω της εκπροσώπου της Κριστιάν Βιρτς, χαρακτήρισε τα προσβλητικά για την Ε.Ε. σχόλια ως «εντελώς απαράδεκτα» και επαίνεσε την επικεφαλής της διπλωματίας της ένωσης Κάθριν Άστον για την «εξαιρετική της δουλειά» στο ουκρανικό ζήτημα.

Φωνή η οποία φέρεται να ανήκει στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ακούγεται να χρησιμοποιεί υβριστικές εκφράσεις για την ένωση των 28 ευρωπαϊκών κρατών, σε συνομιλία με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι η κ. Νούλαντ «απολογήθηκε για τα σχετικά σχόλια».

Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στις συνομιλίες για την υπέρβαση της κρίσης που ταλανίζει εδώ και μήνες την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, στην Ουκρανία έχουν ξεσπάσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή την κίνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε. η οποία προετοιμαζόταν για πέντε χρόνια και να κινηθεί προς στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για ισχυρές πιέσεις προς την Ουκρανία ώστε η τελευταία να μην συσφίξει τους δεσμούς της με την Ε.Ε., ενώ η Μόσχα κατηγορεί με τη σειρά της τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για ανάμιξη στην ουκρανική πολιτική ζωή.

«Ας πάει να γ... η Ε.Ε.»

EURONEWS

Η φερόμενη ως συνομιλία της κ. Νούλαντ με τον πρέσβη Τζέφρι Πίατ εμφανίστηκε στην διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube την Πέμπτη.

Το βίντεο έχει διάρκεια 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα και τίτλο «Οι μαριονέτες της Μεϊντάν» στα ρωσικά – αναφορά στο αντικυβερνητικό κίνημα της Ουκρανίας, το οποίο η Ρωσία παρουσιάζει ως υποκινούμενο από τη Δύση.

Σε αυτό, η  κ. Νούλαντ εμφανίζεται υπέρμαχος της εμπλοκής στο ζήτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας «και ας πάει να γ… η Ε.Ε.».

Σημειώνει επιπλέον ότι ο Αρσένιι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλιας Τιμοσένκο, έχει εμπειρία οικονομικής διαχείρισης, ενώ εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο να εισέλθει σε μια νέα ουκρανική κυβέρνηση ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι σημείωσε ότι «δεν είπαμε ότι η συνομιλία δεν είναι αυθεντική», ενώ έτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ακρίβεια των λεγομένων.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει με ομολόγους της στις Βρυξέλλες και έχει απολογηθεί για τα σχετικά σχόλια, σημείωσε η κ. Πσάκι.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωσε ότι η ένωση δεν σχολιάζει το περιεχόμενο υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνομιλιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή