ΕΚ: Να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 16:44
UPD:17:14
REUTERS/VINCENT KESSLER

Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, για ακόμη μια χρονιά έχει η αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, ωστόσο παραμένει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός».

A- A A+

Ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα που ενέκριναν σήμερα.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση συνεπάγεται αυξανόμενο και απρόβλεπτο κόστος για τη χώρα, καθώς και για την περιφερειακή σταθερότητα. Παράλληλα, αναφέρουν ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, κατά προτίμηση πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και ζητούν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα στον τομέα της συνεργασίας, για να εδραιωθούν τριμερείς σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Αθήνας, Σόφιας και Σκοπίων.

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Ρίτσαρντ Χάουιτ (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) είπε χαρακτηριστικά: «Η έκκλησή μου προς την Αθήνα είναι να εκμεταλλευθεί την προεδρία της Ε.Ε. για να βρει τρόπο να σημειώσει πρόοδο με τα Σκόπια, ώστε να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο. Ελπίζω ότι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδώσει "καθεστώς λειτουργικής οικονομίας της αγοράς" στη χώρα, η έκθεσή μου θα κάνει τη διαφορά, εκεί όπου η διαφορά είναι επειγόντως αναγκαία».

Το ψήφισμα χαρακτηρίζεται από Έλληνες ευρωβουλευτές, ως μη ισορροπημένο στο σύνολό του, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, για ακόμη μια χρονιά έχει η αφαιρεθεί ο όρος «Μακεδονία» από το σύνολο του κειμένου, ωστόσο παραμένει ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονικός».

Επίσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν την λύση της σύνθετης ονομασίας, θέτει όμως ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η «μακεδονική» ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή