Β. Πολύδωρας: Ευρωπαϊκό, αλλά αντιμνημονιακό το νέο κόμμα

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 14:40
UPD:17:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Βύρων Πολύδωρας (δεξιά) και ο Χρήστος Ζώης (αριστερά) ανακοίνωσαν τη δημιουργία του νέου κόμματος «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

A- A A+

Η ίδρυση του κόμματος «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα από τους ανεξάρτητους βουλευτές Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Ζώη.

Επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα θα είναι ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος δήλωσε ότι «το κόμμα είναι ευρωπαϊκό μεν, αντιμνημονιακό δε».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό έχει «ενισταμένους και όχι διαμαρτυρομένους μηδενιστικά υπέρ της απομόνωσης». «Κατερχόμαστε σε αυτό το νέο σχήμα για μία βαριά, ουσιώδη ένσταση», πρόσθεσε. 

Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι το νέο κόμμα παρακάμπτει τα διλήμματα που «καταστρέφουν τη σκέψη», όπως το δίλημμα μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τα ανελεύθερα, εκβιαστικά και πρωθύστερα. «Το κριτήριο είναι ένα: Η σωτηρία του λαού» σημείωσε.

Βασική προτεραιότητα του κόμματος είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, υπογράμμισε, κατηγορώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό ότι δεν έθεσε στις Βρυξέλλες το συγκεκριμένο αίτημα, «όπως είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό προεκλογικά».

Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα το αίτημα της αναδιαπραγμάτευσης θα στηριχθεί σε πέντε σημεία: Πρώτον, «ουδείς υποχρεούται εις τα αδύνατα». Δεύτερον, «η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών». Τρίτον, η ευθύνη των δανειστών για την αφειδή χορήγηση δανείων («ο εξ οικείου πταίσματος ζημιούμενος, ου δοκεί ζημιούσθαι», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πολύδωρας ο οποίος χαρακτήρισε τους Έλληνες «αυτοθύματα»). Τέταρτον η μη τήρηση συμβάσεων που υπογράφτηκαν «με το πιστόλι στον κρόταφο και ήταν προϊόν εκβιασμού» και τέλος η επίκληση «κατάστασης ανάγκης».

Παράλληλα είπε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει την αναδιαπραγμάτευση στα διεθνή δικαστήρια, ενώ παρέπεμψε και στη συμφωνία που πέτυχαν οι Γερμανοί το 1953 στο Λονδίνο για να αναταχθεί η οικονομία τους, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «που οι ίδιοι προκάλεσαν και τόσα δεινά σώρευσαν στον κόσμο».

Απηύθυνε ένα προσκλητήριο προς «έλληνες πατριώτες, και συνεπώς, προς όλους τους Έλληνες» και τόνισε ότι η εποχή απαιτεί δεξιότητες στη διαχείριση συλλογικοτήτων, των διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών τάσεων».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, όπως είπε, ο νέος πολιτικός φορέας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για το μνημόνιο. «Θέλουμε ψήφους αντί για βόλια», είπε ο κ. Πολύδωρας, καταδικάζοντας τη βία, ενώ πρότεινε μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και να μη διαλύεται η Βουλή με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και την υποχρεωτική εξάντληση της τετραετίας.

Είπε ακόμη ότι στόχος του είναι να ξαναβάλει την πολιτική στο παιχνίδι και υπερασπίστηκε «την πολιτική που την άρπαξαν οι τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο». Προσέθεσε ότι σήμερα η πολιτική είναι «κομπάρσος» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παγκοσμίως.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, είπε ότι ψήφιζε τα μνημόνια -εκτός από το πρώτο- «με σφιγμένα δόντια ελπίζοντας σε μια ύψωση του εθνικού αναστήματος και όχι στάση νομιμοφροσύνης».

«Άλλοι έφευγαν και έκαναν κόμματα και έριχναν το κόμμα τους από την κυβέρνηση» είπε ο κ. Πολύδωρας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν στρατιώτης όχι σε ηγεσίες αλλά σε ιδέες. Είπε ότι επί ενάμιση χρόνο είχε ενοχές που δεν είδε «αναδιαπραγμάτευση για την οποία φωνάζαμε το 2012» και πρόσθεσε πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η φορολογία για τα ακίνητα.

Όπως είπε, όταν καταψήφισε τον νόμο για τη φορολογία ακινήτων φοβήθηκε πως δεν θα τον διαγράψουν και πως «ίσως να έπεφτε η κυβέρνηση, πράγμα που δεν το ήθελα, και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ».

Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο, είπε ότι δεν προτίθεται να σπαταλήσει δυνάμεις σε τριβές, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν πολιτικά κάπου στο μέλλον, έχοντας κοινές απόψεις για ορισμένα ζητήματα.

Ο Χρήστος Ζώης από την πλευρά του τόνισε ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις για να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στη Ν.Δ., και κάλεσε τον κ. Καμμένο να πει εάν και ο ίδιος μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για τον εαυτό του.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι πόλεμος, με την ανεργία πάνω από 30% με την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων, με τα συσσίτια και τη φτώχεια» είπε ο κ. Ζώης, και υποστήριξε ότι η Ελλάδα μετατράπηκε de facto σε προτεκτοράτο αφού «τύποις λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή