Αυστραλία: Ολομέτωπη επίθεση στο φόρο άνθρακα

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 11:44
REUTERS/PETER ANDREWS

Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Αυστραλία σημείωσαν πτώση μόλις 0,3% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2013 (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τα τελευταία στοιχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δείχνουν ότι ο φόρος άνθρακα δεν αποδίδει, υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας έχει δεσμευτεί να καταργήσει το φόρο, ο οποίος επιβλήθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2012 από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών υπό την Τζούλια Γκίλαρντ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση που επικαλείται ο Γκρεγκ Χαντ, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Αυστραλία σημείωσε πτώση μόλις 0,3% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2013. Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος καλύπτεται από το φόρο, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 5,5%, όμως στις μεταφορές που δεν καλύπτονται αυξήθηκαν κατά 2%. Στους κλάδους του άνθρακα και του φυσικού αερίου, ο οποίος καλύπτεται μερικώς, οι εκπομπές κατέγραψαν αύξηση 8,3%.

«Ο φόρος άνθρακα στοιχίζει στην οικονομία μας 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο - και αυτό για το τίποτα», υποστήριξε ο Χαντ. «Ο φόρος άνθρακα δεν αποδίδει, απλά και ξεκάθαρα», πρόσθεσε δηλώνοντας βέβαιος ότι θα καταργηθεί μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του ερχόμενου Ιουλίου, μόλις σχηματιστεί νέα Γερουσία με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.

Οικολογικές οργανώσεις τον κατηγόρησαν ότι εσκεμμένα παρερμήνευσε τα στοιχεία, τα οποία κατά τις ίδιες δείχνουν ότι ο φόρος αποδίδει. Το κόμμα των Πρασίνων επίσης επέκρινε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι ο Χαντ διαστρεβλώνει επιστημονικά στοιχεία για να φαίνεται ότι συμπίπτουν με την αντίθεση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών.

Από την εκλογή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ έχει, μεταξύ άλλων, εγκρίνει την απόρριψη 3 εκ. τόνων λάσπης κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και έχει ζητήσει από την ΟΥΝΕΣΚΟ να αποσύρει από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Τασμανία.

Νέα δυναμική για το λιγνίτη

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτροπαραγωγής του Κουίνσλαντ, η Stanwell, ανακοίνωσε προσωρινό κλείσιμο της μεγαλύτερης μονάδας της με φυσικό αέριο και την επαναλειτουργία μονάδας με λιγνίτη, η οποία ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον, ο όμιλος ετοιμάζεται να ζητήσει από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να χαλαρώσει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποιώντας για επιπτώσεις στα - ήδη υψηλα - τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτές οι πολιτικές φαίνεται πως εφαρμόστηκαν για ιδεολογικούς λόγους, μετά από ελάχιστη ανάλυση των επιπτώσεών τους στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της οικονομικής ανάπτυξης», πρόκειται να πει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ρίτσαρντ Βαν Μπρέντα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή