ΗΠΑ: Παραγωγικές οι συναντήσεις της Β. Νιούλαντ με Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλο

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 07:52
UPD:09:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Βικτόρια Νιούλαντ κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα.

A- A A+

«Παραγωγικές» ήταν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νιούλαντ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, κατά τις συναντήσεις της η κ. Νιούλαντ «εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη, διμερές εμπόριο και επενδύσεις και συζήτησαν μια σειρά από περιφερειακά θέματα».

Για το ταξίδι της κ. Νιούλαντ στη Λευκωσία, μετά την Αθήνα, η κ. Ψάκι δεν απάντησε στην ερώτηση εάν η υφυπουργός Εξωτερικών «έδωσε κάποιες ιδέες» ή «υπήρξε προσωπική εμπλοκή» της στη διαδικασία για να συμφωνηθεί η Κοινή Δήλωση (μεταξύ των δυο κοινοτήτων).

Αναφερόμενη στις συναντήσεις της αμερικανίδας υφυπουργού με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι «συζήτησαν ένα εύρος ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών μας σχέσεων και βημάτων για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων». Πρόσθεσε ότι η κ. Νιούλαντ συναντήθηκε επίσης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου.

«Σε όλες τις συναντήσεις επανέλαβε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπογράμμισε ότι «ως αρμόδια υφυυπουργός Εξωτερικών για την περιοχή, το Κυπριακό είναι θέμα προτεραιότητας και για την Βικτόρια Νιούλαντ και για τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι».

Κληθείσα να σχολιάσει τη νέα τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και την εκδίωξη νορβηγικού πλοίου, που εργαζόταν για τη γαλλική εταιρεία Total, η κ. Ψάκι δήλωσε:

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Νιούλαντ - Βενιζέλου.

«Ενόσω οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί έρευνες για ενέργεια στις υπεράκτιες περιοχές της, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Τόνισε τέλος ότι «είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή