Τουρκία: Στην Εθνοσυνέλευση το ν/σ για το δικαστικό σύστημα

Καταργεί τα ειδικά δικαστήρια
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 18:49
UPD:18:55
REUTERS/UMIT BEKTAS

Βάσει του νομοσχεδίου, οι αρμοδιότητες των ειδικών δικαστηρίων θα μεταφερθούν στα ποινικά δικαστήρια (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η τουρκική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη στην Εθνοσυνέλευση της χώρας το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων, τα οποία έχουν καταδικάσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι.

«Ελπίζουμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί γρήγορα, πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 30ής Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Αταλάι στον Τύπο.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι αρμοδιότητες των ειδικών δικαστηρίων θα μεταφερθούν στα ποινικά δικαστήρια, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα την σχετική πρωτοβουλία, η οποία θεωρήθηκε απόπειρα να εξευμενίσει τον στρατό και τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς το οποίο συγκλονίζει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, ισλαμιστές του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν «Χιζμέτ» ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή τους στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνομωσία» εναντίον της κυβέρνησής του προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει εξαπολύσει διώξεις χωρίς προηγούμενο εναντίον αστυνομικών και δικαστικών τους οποίους θεωρεί φιλικούς προς τον κ. Γκιουλέν και το κίνημά του.

Το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού υπέβαλε πρόσφατα αίτημα αναθεώρησης των δύο δικών για τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν», οι οποίες κατέληξαν στην καταδίκη εκατοντάδων αξιωματικών σε βαριές ποινές φυλάκισης, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν ήταν «παραποιημένα».

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα συνέχιζε τον διωγμό και τις δίκες κατά του στρατού, θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και εχθρικού προς το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έκανε θεαματική στροφή και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των δικών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση του χρόνου της προφυλάκισης σε πέντε χρόνια από επτάμιση και τον περιορισμό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων τις οποίες δύνανται να ζητούν οι δικαστές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή