Αιχμηρό σχόλιο Βενιζέλου για φερόμενες δηλώσεις του Ζ. Γκάμπριελ

Σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πάνω σε φερόμενες δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 17:16
UPD:17:22
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία δεν είναι μόνο δικά μας προβλήματα, αλλά είναι και προβλήματα στην πλάτη της Ελλάδας, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Ελλάδα δεν είναι ασύντακτο κράτος, αλλά κράτος που έχει προβλήματα όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου περί φερόμενων δηλώσεων του προέδρου του SPD, αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα διαφθοράς, αλλά εάν δει κανείς πίσω από κάθε σκάνδαλο ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσει δυστυχώς ότι πρόκειται συνήθως για μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως η Siemens, η Ferrostahl και άλλες.

«Άραγε ποιος είναι αυτός που έχει το πρόβλημα; Γιατί το έχουμε μόνο εμείς; Το είχαμε και εμείς, αλλά το αντιμετωπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις φερόμενες δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ περί παραποιημένων στοιχείων, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για να μπει η Ιταλία, η οποία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μεν συστημικό πρόβλημα, αλλά τα απόλυτα μεγέθη είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με αυτό που είναι η ευρωζώνη ως όγκος δημοσίου χρέους.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία δεν είναι μόνο δικά μας προβλήματα, αλλά είναι και προβλήματα στην πλάτη της Ελλάδας, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας ότι η Ελλάδα «γίνεται το γήπεδο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός αφανής ή εμφανής, θεσμικός, πολιτικός, οικονομικός και νομισματικός».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις ευρωεκλογές, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση στο Πότσδαμ όπου φέρονται να έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις του Ζ. Γκάμπριελ, διαβεβαίωσε σε κατ’ιδίαν συνάντηση τον κ. Βενιζέλο ότι οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου παραποιήθηκαν από τον Τύπο και ότι αυτό που είπε ήταν ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν παρουσίασε ακριβή στοιχεία για την ένταξή της στην ευρωζώνη και ότι έχει σημαντικά δομικά προβλήματα, όπως και άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, o κ. Γκάμπριελ φέρεται να περιέγραψε την Ελλάδα ως θέμα περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα παρά για το ΔΝΤ, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές, και να υποστήριξε ότι πέτυχε την ένταξή της στην ευρωζώνη μόνο με παραποίηση όλων των στοιχείων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή