Τη μία προθεσμία μετά την άλλη χάνει η Δαμασκός για την παράδοση των χημικών

Εβδομάδες πίσω πηγαίνει το πρόγραμμα παράδοσης
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 15:06
UPD:15:22
REUTERS/HANDOUT

Κοντέινερ με υλικό του χημικού της οπλοστασίου της Συρίας μεταφέρεται μέσα στο νοργβηγικό φορτηγό πλοίο Τάικο στη Λιμασόλ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την προθεσμία η οποία της είχε οριστεί για την παράδοση όλου του τοξικού υλικού του χημικού της οπλοστασίου έχασε την Τετάρτη η Συρία, μεταθέτοντας το πρόγραμμα καταστροφής για αρκετές εβδομάδες και θέτοντας σε κίνδυνο την καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με συμφωνία η οποία επετεύχθη τον Οκτώβριο με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και Ρωσίας και μέσω της οποίας απεφεύχθησαν αμερικανικά χτυπήματα κατά θέσεων του καθεστώτος Άσαντ, η Συρία είχε συμφωνήσει να έχει παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία την Τρίτη είχε δηλώσει ότι η Δαμασκός, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, θα αποστείλει εκτός Συρίας μεγάλη ποσότητα χημικού υλικού σύντομα, ωστόσο δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ακολουθούν παραδόσεις μεγάλου όγκου υλικού.

Η Συρία έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει χρονοδιάγραμμα παράδοσης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ωστόσο δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

CNNINTERNATIONAL

Οι παραδόσεις έχουν σταματήσει από τις 27 Ιανουαρίου, ενώ η Συρία έχει χάσει ήδη την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2013 για την παράδοση των πλέον επικίνδυνων στοιχείων, κυρίως του αερίου μουστάρδας και του νευροπαραλυτικού παράγοντα σαρίν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή