Ουκρανία: Έκκληση Κλίτσκο στην Ε.Ε. για μεσολάβηση

Μετά από συνάντηση με την Κάθριν Άστον
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 14:18
UPD:14:26
REUTERS/POOL

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας Όλεχ Τιαχνίμποκ (αριστερά), Βιτάλι Κλίτσκο (2ος αριστερά) και τον Αρσένι Γιατσενίουκ (δεξιά) στο Κίεβο.

A- A A+

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην Ουκρανία έκανε ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

«Κάποιος πρέπει να ακολουθήσει την οδό των διαπραγματεύσεων και να αξιολογήσει όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ύστερα από συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Κίεβο με την Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Ο κ. Κλίτσκο πρόσθεσε ότι η κ. Άστον τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στείλει μεσολαβητές για να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκε την Τρίτη με τον κ. Κλίτσκο και με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης - τον Αρσένι Γιατσενίουκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Γιούλια Τιμόσενκο «Μητέρα Πατρίδα» και τον Όλεχ Τιαχνίμποκ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα.

EURONEWS

Την Τετάρτη, η κ. Αστον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο κ. Γιανουκόβιτς αντιμετωπίζει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τον Νοέμβριο που αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. και να επιδιώξει την ενίσχυση των δεσμών του Κιέβου με τη Ρωσία.

EURONEWS

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ και υπέγραψε νόμο περί αμνηστίας των διαδηλωτών, ενώ ενέκρινε την ακύρωση των τροπολογιών που ουσιαστικά απαγόρευαν τις διαδηλώσεις.

Οι παραχωρήσεις του, ωστόσο, δεν έχουν μέχρι στιγμής κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Κλίτσκο και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν τώρα πιέσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις προεδρικές εξουσίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή