«Η γλώσσας μας είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η αδυναμία μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Kαθηγητής γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στην παρουσίαση του νέου του λεξικού στη Στοά του Βιβλίου.
Ένα βιβλίο που δεν ανήκει στο... ράφι
Ο νέος γλωσσικός οδηγός του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, με τίτλο «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της ελληνικής», αυτή τη φορά στρέφεται στον καμβά των λαθών. Στην χρήση των γραμματικών τύπων που δυσκολεύουν τον «προσεκτικό και ευαίσθητο ομιλητή», με ένα βιβλίο που όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ανήκει στο... ράφι, αλλά μπορεί κανείς να το πάρει μαζί του στο κρεβάτι το βράδυ προτού κοιμηθεί για να χαθεί στον πνευματικό πλούτο των λέξεων».
Ποιο είναι το σωστό: της τρόικα ή της τρόικας;
Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για ένα λεξικό που απευθύνεται σε όλους. Σε όσους αναρωτιούνται «Γιατί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο γράφεται με - ι - αλλά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με - ει - ; Ποιό είναι το σωστό: της τρόικα ή της τρόικας; Πώς σχηματίζεται η γενική της λέξης «η γραμματέας»; Πότε μιλάει κανείς ως ειδικός και πότε σαν ειδικός;
Το νέο λεξικό συγκεντρώνει σε 5.500 λήμματα – παρατηρήσεις, τα πιο συχνά λάθη στη χρήση της γλώσσας και τις κυριότερες δυσκολίες στην επιλογή λέξης, γραμματικού τύπου, ορθογραφίας ή σύνταξης και παρέχει συμβουλές για ορθότερες γλωσσικές επιλογές σε περιπτώσεις που εγείρουν αμφιβολίες ή ερωτήματα.
Τις 300.000 φτάνουν οι διαφορετικές σημασίες των ελληνικών λέξεων
«Το βιβλίο εκάστου έθνους είναι, στην γλώσσα του, το λεξικό» είπε στην παρουσίαση του νέου του λεξικού ο Γιώργος Μπαμπινιώτης μνημονεύοντας την ρήση του Αδαμάντιου Κοραή. Όπως είπε πρόκειται για το «έβδομο παιδί» του, το οποίο και ανεβάζει στις 8.000 σελίδες συνολικά το περιεχόμενο των λεξικών του, «σελίδες γεμάτες από πληροφορίες, μεστές, που αφορούν τη γλώσσα μας και τα σύμβολά της». Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε με έμφαση ότι «τις 300.000 φτάνουν οι διαφορετικές σημασίες των ελληνικών λέξεων, τους 224 οι διαφορετικοί τύποι του ελληνικού ρήματος, τους 70 οι διαφορετικοί τύποι των επιθέτων».
Σε όλη μας τη ζωή είμαστε μαθητές της γλώσσας
«Η γλώσσας μας είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η αδυναμία μας» είπε ο Καθηγητής γλωσσολογίας, αναφέροντας ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μια τόσο πλούσια γλώσσα, που, ωστόσο, είναι δύσκολο και να κατακτηθεί απόλυτα.
«Ο γλωσσολόγος δεν πρέπει να θρηνεί και να μαλώνει γιατί αυτό θα ήταν το δικό του λάθος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης. «Πρέπει να καταλαβαίνει τη δυσκολία, να βλέπει που και γιατί θα γίνει το λάθος και να προσπαθεί να εξηγήσει το πρόβλημα ή να φροντίζει να το λύσει πριν εκδηλωθεί».
«Ιδανικός ομιλητής δεν υπάρχει και όλοι μας σε όλη μας τη ζωή είμαστε μαθητές της γλώσσας. Δεν μπορείς να επενδύεις στη μνήμη, αλλά πρέπει να δώσεις έμφαση στο γιατί και να εμπιστεύεσαι το γλωσσικό σου αίσθημα», κατέληξε ο κ. Μπαμπινιώτης. naftemporiki.gr