«Ψυχρή» υποδοχή Ερντογάν από τη Μέρκελ στο Βερολίνο

Για ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. και εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 17:37
UPD:18:09
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τη συμβολή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της συριακής προσφυγικής κρίσης.

A- A A+

Για ανοικτό δρόμο στην Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο την Τρίτη, σημειώνοντας ωστόσο το σκεπτικισμό της για την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., παρόντος του Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν είναι μυστικό ότι διακρίνομαι από σκεπτικισμό για την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στο Βερολίνο έρχεται εν μέσω του σάλου από την υπόθεση διαφθοράς η οποία ταλανίζει την τουρκική κυβέρνηση. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας θα έχουν επαφές με τούρκους ομολόγους τους για «ανταλλαγή απόψεων».

Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τη συμβολή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της συριακής προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Συρία «απαράδεκτη» και καλώντας τη Ρωσία και την Κίνα να συμβάλουν στην επίλυση της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η κ. Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κάθε χώρα διανύει τον δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό με τις δικές της, εσωτερικές δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και στους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν «πολιτιστική γέφυρα» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εκφράστηκε μάλιστα θετικά σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα των μεταναστών τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία να τους χορηγείται διπλή υπηκοότητα, επισημαίνοντας ότι είναι καγκελάριος όλων όσοι ζουν στην Γερμανία και όχι μόνο εκείνων που ζουν εκεί για πολλά χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση του συνομιλητή της.

EURONEWS

Ο κ. Ερντογάν, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί και μεταξύ των δύο λαών, αναφέρθηκε τόσο στους βουλευτές τουρκικής καταγωγής στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο όσο και στην υφυπουργό Ενσωμάτωσης Αϊντάν Εζογκιούζ - και ακόμη και στους τούρκους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε γερμανικές ομάδες.

Επανειλημμένες αναφορές έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός στις επερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην χώρα του (30ή Μαρτίου), αλλά και στις προεδρικές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, για πρώτη φορά με απευθείας ψηφοφορία από τους πολίτες.

Με αυτές τις εκλογές θα εγκαινιαστεί και η ψήφος από το εξωτερικό για τους Τούρκους. Αργότερα το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε περίπου 4000 συμπατριώτες του στο Βερολίνο κι η ομιλία του θα μεταδοθεί απευθείας από την γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν μίλησε στην Γερμανική Εταιρία για την Εξωτερική Πολιτική, όπου τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά την επίλυση περιφερειακών διενέξεων και ζήτησε εντατικότερη στήριξη από το Βερολίνο.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι και η χώρα του πρέπει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή