Παπαληγούρας: Η διαλλακτικότητα της δημοκρατίας να μη συναντήσει την αδιαλλαξία της τρομοκρατίας

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2004 15:38
A- A A+

Νόμιμες και σύμφωνες με το πνεύμα του ανθρωπισμού είναι οι συνθήκες κράτησης των μελων της «17Ν», σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα.

«Η Πολιτεία τιμωρεί τους παραβάτες του Νόμου - δεν τους εκδικείται. Αυτό ισχύει αυτονόητα και στην περίπτωση των τρομοκρατών της “17Ν”», τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι συνθήκες κράτησής τους δεν είναι απάνθρωπες. Αντίθετα, διαβιούν σε εγκαταστάσεις που τους εξασφαλίζουν έως και καλύτερους όρους διαβίωσης, συγκριτικά με άλλους φυλακισμένους - και τούτο προκειμένου να πληρούνται οι απαραίτητοι όροι ασφάλειας, αλλά και προστασίας των ίδιων», παρατήρησε ο κ. υπουργός.

«Απέναντι στις πράξεις του Κουφοντίνα και των άλλων τρομοκρατών της “17Ν” στεκόμαστε με αποτροπιασμό, καθώς επί δεκαετίες σκόρπιζαν σε αθώους θάνατο, και ανασφάλεια στην κοινωνία και τον τόπο. Απέναντι όμως στον κρατούμενο Κουφοντίνα, και τους άλλους της “17N”, στεκόμαστε με νηφαλιότητα - όχι εκδικητικά», τόνισε ο κ. Παπαληγούρας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία δεν μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Λάρισας -όπως σχεδιαζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση- και αυτό για να μη στερηθούν την επικοινωνία με τους συνηγόρους τους, εν όψει της Έφεσης.

Επιπρόσθετα μέσα στο καλοκαίρι, μονώθηκε η λαμαρίνα που κάλυπτε τους τοίχους του αύλειου χώρου των κρατουμένων της «17Ν», έπειτα από αίτημά τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών.

Εξάλλου, μειώθηκε από τα εννέα στα τέσσερα μέτρα, το ύψος των τοίχων που περιβάλλουν τον χώρο προαυλισμού τους και αντικαταστάθηκε με πλέγμα περίφραξης. Παράλληλα αφαιρέθηκε το οριζόντιο συρμάτινο πλέγμα στον αύλειο χώρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε και νέα μέτρα για τους κρατούμενους της «17Ν». Ετσι μετά από απόφαση του Εισαγγελέα-Επόπτη των Φυλακών, αφαιρούνται από τον αύλειο χώρο και τα πλαϊνά συρμάτινα πλέγματα φύλαξης.

«Ελπίζω, η διαλλακτικότητα της δημοκρατίας να μη βρει απέναντί της την αδιαλλαξία της τρομοκρατίας», κατέληξε ο κ. Παπαληγούρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή