Δύσκολες ώρες στην Κεφαλονιά

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 21:26
UPD:04/02/2014 07:37
A- A A+

Ο κόσμος να μην μπει στα σπίτια του εάν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί προειδοποιεί τους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, έπειτα από το νέο ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση με τις καιρικές συνθήκες να είναι εναντίον τους. Στο Ληξούρι οι μεγαλύτερες ζημιές. Στήνονται σκηνές και ετοιμάζονται συσσίτια.

Ενεργοποιείται το σχέδιο «Δευκαλίων»

Έπειτα από τη σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που  σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί της Δευτέρας στην Κεφαλονιά, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων», ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλου,  το σχέδιο «Δευκαλίων» θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.

Εν τω μεταξύ ο  καιρός στην Κεφαλονιά είναι πολύ κακός, με τσουχτερό κρύο και πολύ δυνατούς ανέμους, φαινόμενα που κάνουν την ζωή των σεισμόπληκτων ακόμα πιο δύσκολη.

Η  επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους δεν θα είναι σύντομη καθώς όλα τα κτήρια του νησιού θα υποστούν νέους ελέγχους.

O υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, που βρίσκεται στο  νησί, δήλωσε ότι συνεργεία κοιτάζουν να δουν ποια κτήρια είναι κατάλληλα, για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους.

«Κάνουμε έναν συντονισμό με την πολιτική προστασία, τον δήμαρχο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα περάσει η σημερινή νύχτα, για να μην είναι οι άνθρωποι στο δρόμο. Αυτό είναι το σημαντικό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Στιγμιότυπο από την φόρτωση μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελευσίνα και την άφιξή και αποφόρτωσή τους στην Κεφαλονιά, κατόπιν ενεργοποίησης του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται  κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.

TUTS4GR

Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, , οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.

Νωρίτερα σήμερα έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Στο νησί βρίσκεται και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σύμφωνα με τον ίδιο η αρχιεπισκοπή αναλαμβάνει να στέλνει τρόφιμα για 500 μερίδες φαγητό την ημέρα, για τους τροφίμους διαφόρων ιδρυμάτων αλλά για τους κατοίκους του Ληξουρίου.

Έρχονται ενισχύσεις

Άλλο ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε απόψε για την Κεφαλονιά μεταφέροντας επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης.

Στο ίδιο αεροσκάφος θα επιβαίνουν άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εξετάσουν τη μορφολογία του βυθού κοντά στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και η πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φθάσει στο νησί. Πρόκειται για το αρματαγωγό «Χίος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».

 

NIKOLAOS DENDIAS
Το βράδυ της Δευτέρας αναχώρησε για την  Κεφαλονιά και το δεύτερο αρματαγωγό «Ικαρία» το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

 Εν τω μεταξύ έφθασαν στο Ληξούρι και αναλαμβάνει καθήκοντα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα μέσα και τα υλικά που μεταφέρθηκαν στο νησί με το πρώτο C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

IN KEFALONIA
Αναμένεται νέο κρουαζιερόπλοιο

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί.

Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για απόψε 250 κλίνες.

Στο Ληξούρι οι μεγαλύτερες ζημιές

Όπως έχει γίνει γνωστό ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Επανατοποθέτηση - εξπρές 152 δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΑΣ

Την ίδια ώρα οι 152 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τοποθετηθούν στους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και του Τομέα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έπειτα και από την ολοκλήρωση της κατάρτισης των οριστικών πινάκων κατάταξης από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Ο τελικός  πίνακας διάθεσης των υπαλλήλων απεστάλη ήδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, και όπως ανακοινώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επίσπευση της διαδικασίας αποφασίστηκε λόγω της ειδικής συγκυρίας που έχει προκύψει μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή