Κατατέθηκε η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 20:48
UPD:20:49
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
A- A A+

Τη μη καταβολή ΦΠΑ για την δωρεάν διάθεση τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων από δομές αλληλεγγύης, αλλά και ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).

Ειδικότερα προβλέπεται:

-στις πράξεις που εξαιρούνται και δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ προστίθεται η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων και άλλων αγαθών (πλην αυτών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης) σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα και έχουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό.

-για την ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες αναφέρεται ότι

α) εισάγεται εξαίρεση από την διαδικασία ανάληψης δέσμευσης και τήρησης του Μητρώου Δεσμεύσεων αναφορικά με τις δαπάνες που επιβάλλονται εκτάκτως κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης είτε από διατάξεις νόμου είτε από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, και για τις οποίες δεν έχουν προβλεφθεί σχετικές ή επαρκείς διαθέσιμες πιστώσεις για την εξόφλησή τους. Στις περιπτώσεις αυτές θα αναμορφώνεται άμεσα ο προϋπολογισμός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης και επομένως η ανάληψη υποχρέωσης θα φέρει κατ’ εξαίρεση ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας παραλαβής του τιμολογίου, της κοινοποίησης της δικαστικής απόφασης κ.λπ.

β) αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 113/2010 για το Μητρώο Δεσμεύσεων για να εναρμονιστεί με την Οδηγία 2011/7. Ειδικότερα καθορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εξόφλησης της οφειλής, η ημερομηνία παραλαβής.

-αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ΤΑΙΠΕΔ: παρέχεται η δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά από γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων επί συμβάσεων που είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, να συνυπογράφει, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, συμβάσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων για τους όρους αυτών με τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει ευθύνη προς αξιοποίηση για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του, όπως ορίζονται στην εκάστοτε σύμβαση.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή