Π. Καψής: Κοινωνικά τα κριτήρια των προσλήψεων στην ΔΤ

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 20:04
UPD:20:06
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Π. Καψής (φωτ. αρχείου) είπε ότι οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΡΤ «καταβάλλονται κανονικά. Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι έχουν πάρει 3 μήνες».

A- A A+

Οι προσλήψεις στη Δημόσια Τηλεόραση δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με κοινωνικά, τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Π. Καψής, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του έργου του ο υφυπουργός ανέφερε ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του προχώρησε σε 3 βήματα:

1) ξεκίνησε «εξαντλητικό διάλογο» με τους εργαζόμενους, «φτάνοντας σε συμφωνία με πλειοψηφία εργαζομένων περίπου 2.000 για το μεταβατικό φορέα της ΔΤ», αλλά η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και «υπονόμευσαν τη συμφωνία». «Το ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα κίνητρά τους», σχολίασε ο υφυπουργός.

2) δημιουργήθηκε η ΔΤ, όπου «η στελέχωση δεν έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια», αλλά «έγινε με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνικά κριτήρια, που τηρήθηκαν με ευλαβική προσοχή». Ο Π. Καψής ανέφερε ότι το κόστος της ΔΤ τέλη Ιανουαρίου ήταν 25 εκατ., εκ των οποίων τα 13,5 ήταν χρέη της ΕΡΤ προς την EBU, για το Τσάμπιονς Ληγκ και το Γιουρομπάσκετ. Η ΔΤ σε 7 μήνες κόστισε 11,5 εκατ. όταν για την ΕΡΤ το κόστος μισθοδοσίας ήταν 9 εκατ. ευρώ, τόνισε ο Υφυπουργός και εκτίμησε ότι θα υπάρχουν οφέλη 130 εκατ. ευρώ το εξάμηνο για τον καταναλωτή.

3) η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Ο Π. Καψής παραδέχθηκε ότι ακολουθήθηκαν «χρονοβόρες διαδικασίες» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεσμευθεί ότι θα την καταργήσει. «Ψέμα ή γκάφα; Καταργείτε ένα νόμο που κατά την EBU είναι από τους καλύτερους», επεσήμανε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απειλεί το προσωπικό.

«Έχετε δημιουργήσει το βασίλειο των απευθείας αναθέσεων και των αδιαφανών διαδικασιών», απάντησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκτιμώντας ότι «με απόφαση Σαμαρά και διάγγελμα χουντικού τύπου Κεδίκογλου έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ». Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν τυχαίο. Εξυπηρέτησε την δρομολόγηση του διαγωνισμού ψηφιακού σήματος ώστε να χορηγηθεί όλο το πεδίο στην ιδιωτική DIGEA» και ότι ο διαγωνισμός που έγινε είναι «φωτογραφικός», ενώ η ΔΤ εξέπεμψε από στούντιο συμφερόντων εταιρειών των κ.κ. Μπόμπολα και Ψυχάρη.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε σειρά αδιαφανών ενεργειών όπως η ασυλία στον διαχειριστή της ΝΕΡΙΤ Γκ. Μάναλη, ότι ο Πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ κ. Προκοπάκης απηύθυνε επείγουσα πρόσκληση να υπάρξουν προτάσεις κατεπείγον πρόγραμμα εντός 10 ημερών, ότι ο Π. Φρουντζής έγινε και οικονομολόγος λογιστής αλλά και μέλος ειδικής επιτροπής κοστολογίου, ότι ανατίθενται ad hoc νομικές υπηρεσίες σε γραφεία (όπως η CANTOR) χωρίς διαγωνισμό, ότι προβλέπονται μόνο 5 θέσεις πομπών ενώ υπάρχουν χιλιάδες θέσεις πομπών που πρέπει να ελεγχθούν.

Ειδικά για τον Γκ. Μάναλη η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι στις 4 Νοεμβρίου ενέκρινε δαπάνη 400.000 ευρώ για ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού κατά το διάστημα Ιούλιος – Οκτώβριος, ότι μίσθωσε χώρο για χρονικό διάστημα 8 ημερών με 155.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ότι ανέθεσε συμβουλευτικές υπηρεσίες αντί 58.000 ευρώ, ότι πλήρωσε 79.500 ευρώ για σύστημα μοντάζ, ότι προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της φύλαξης κτιρίων της ΕΤ3 έναντι 59.464 ευρώ. «Γιατί τον προστατεύετε; Έχετε δώσει ελευθέρας για απευθείας αναθέσεις. Ποιος ελέγχει τον κ. Μάναλη που είναι προσωπική επιλογή του κ. Κεδίκογλου», είπε.

«Το μόνο που σας νοιάζει είναι να δημιουργείτε εντυπώσεις που στηρίζονται σε ψέματα», της απάντησε ο Π. Καψής, τονίζοντας ότι ο Γκ. Μάναλης έχει ασυλία έναντι ιδιωτών, αλλά δεν έχει ασυλία έναντι βλάβης του Δημοσίου. «Όλες οι πράξεις του ελέγχονται και έχει την ακέραιη ευθύνη», τόνισε, ενώ τις αναθέσεις που έκανε τις απέδωσε στις καταλήψεις που γίνονταν στην ΕΡΤ. «Το κόστος που εσείς προκαλέσατε σας ενοχλεί», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι απ’ το νόμο η ΕΡΤ είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου και γι’ αυτό δεν μετέχει στον διαγωνισμό.

Ο Π. Καψής είπε ότι οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΡΤ «καταβάλλονται κανονικά. Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι έχουν πάρει 3 μήνες». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις όσων νομιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου, για τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση για την εργασία που παρείχαν πριν μονιμοποιηθούν. Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι η Βουλή μπορεί να φέρει ρύθμιση για το θέμα, αλλά ο Υπουργός δεν μπορεί να ζητήσει από την υπηρεσία του να παρανομήσει χορηγώντας αποζημιώσεις.

Επεσήμανε ακόμη ότι για την ΝΕΡΙΤ προβλέπονται 650 θέσεις αορίστου χρόνου, που θα γίνουν 800 και ότι από Νοέμβριο η ΝΕΡΙΤ θα έχει 14 κανάλια στη διάθεσή της.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή