ΟΑΣΕ: Στρέβλωση της εκλογικής διαδικασίας στη Λευκορωσία

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2004 19:37
UPD:19:47
A- A A+

Οι βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα, που επέτρεψε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να διεκδικήσει και μια τρίτη προεδρική θητεία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/18/970530.htm , υπολείπονταν σημαντικά των διεθνών προδιαγραφών, ανακοίνωσε η επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Οι αρχές παρέβλεψαν ευρέως τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η διενέργεια του δημοψηφίσματος συνέβαλε ώστε η προεκλογική εκστρατεία να πραγματοποιηθεί μέσα σ' ένα πολύ στρεβλό περιβάλλον», προστίθεται.

Η αντιπολίτευση επανέλαβε σήμερα τις κατηγορίες της για εκλογική νοθεία. Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ επέκρινε επίσης έντονα σήμερα από την Πράγα το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία.

«Η Λευκορωσία είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης όπου κυριαρχεί ένα πραγματικά δικτατορικό καθεστώς», δήλωσε.

Η λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάντα Αλέξιεβιτς γράφει σήμερα στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» πως το δημοψήφισμα «είναι στην ουσία του αντισυνταγματικό, επειδή η πρώτη ένδειξη απουσίας της δημοκρατίας είναι το αίσθημα πως μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει με το Σύνταγμα για να παραμείνει επ' αόριστον στην εξουσία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή