Εντολές για άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού έδωσε σήμερα από την Κεφαλονιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον νέο ισχυρό σεισμό στο νησί.
Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Ληξούρι και επισκέφτηκε σημεία στα οποία σημειώθηκαν ζημιές, όπως το λιμάνι της πόλης, σχολικά κτήρια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο.
Σε δηλώσεις του μετά την επιθεώρηση ανέφερε ότι το Ληξούρι «έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μία ομαλή ζωή».
«Υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί». Όπως είπε, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της.
Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετέβη στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας (ΣΟΠΕ), κατά την οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης.
Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι αποφασίστηκε «να ενισχυθεί το κράτος στο Ληξούρι και στην περιοχή της Παλικής και πρόσθεσε πως έδωσε τις σχετικές εντολές και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική.
Επίσης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και αυτοτελές κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα εγκατασταθεί στο Ληξούρι, ενώ ανέφερε ακόμη πως ήδη μετακινήθηκαν οι αρμόδιοι του Δήμου και της Περιφέρειας για να ελέγξουν την κατάσταση των δημοσίων κτηρίων στο Ληξούρι.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι στο νησί οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν ενισχυθεί με συνολικά 30 αστυνομικούς από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων μετέβη σήμερα κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ με οκτώ πυροσβέστες και ένα διασωστικό σκύλο.
Επίσης το πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» έχουν προχωρήσει στην αποστολή προσωπικού και μέσων στην Κεφαλονιά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς και εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.
Τέλος όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 152 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας επανατοποθετούνται στους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και του Τομέα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.