Γενευή 2: Αντιπρόσωποι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο δεύτερο γύρο

Για πρώτη φορά σε επίσημες συνομιλίες με το καθεστώς της Δαμασκού
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 16:06
UPD:16:52
REUTERS/JAMAL SAIDI

Τα καθίσματα της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης (φωτογραφία αρχείου). 

A- A A+

Αντιπρόσωποι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) αναμένεται να είναι παρόντες στον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που ένοπλη ομάδα θα συμμετάσχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Αρκετά ανώτερα στελέχη του ΕΣΣ θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν εκ νέου την 10η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ο οποίος έλαβε μέρος στον πρώτο γύρο.

Τρεις αξιωματικοί του ΕΣΣ είχαν συνοδεύσει την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο ως «ανεπίσημοι στρατιωτικοί σύμβουλοι».

Στελέχη του Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, οργάνου διοίκησης του ΕΣΣ, είπαν ότι καταρτίζουν λίστα με έξι αξιωματικούς των ανταρτών οι οποίοι θα συνοδεύσουν τους απεσταλμένους της αντιπολίτευσης στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

«Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών ήταν πολύ σαφές ότι χρειάζεται να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων στο διάλογο για το μέλλον της Συρίας», δήλωσε ο Άχμεντ Ραμαντάν, στέλεχος του Συνασπισμού στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Στον επόμενο γύρο, θα έχουμε στο τραπέζι, πλάι μας, ηγετικά στελέχη του Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου τα οποία γνωρίζουν από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο και έδωσαν μάχες για τα δικαιώματα του συριακού λαού », πρόσθεσε ο κ. Ραμαντάν.

Οι αντάρτες ανέφεραν ότι η συμμετοχή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να πιεστεί η Δαμασκός να συμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας, να άρει την πολιορκία διαφόρων πόλεων και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη ανταλλαγή κρατουμένων και αιχμαλώτων.

«Κανείς δεν θέλει να δει να τελειώνουν οι μάχες περισσότερο από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους σε αυτές», είπε ένας από τους διοικητές του Ανώτερου Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου που εδρεύει στο Αμάν, ο οποίος δεν είχε έγκριση να μιλά σε δημοσιογράφους και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος διαμέσου διαλόγου, τότε έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματικός.

Τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τη συμμετοχή άλλων ένοπλων οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Μέτωπο και το Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο, οι οποίες είχαν απορρίψει προηγουμένως κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση τερματίστηκε την Παρασκευή χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν έχει κάνει ακόμη σαφές εάν προτίθεται να πάρει μέρος στον δεύτερο γύρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή