Σε ισχύ τέθηκε ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές, ποινικοποιεί ακόμη και τις φραστικές επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.
Ο νόμος, τον οποίο υπέγραψε κι επικύρωσε ο μονάρχης Αμπντάλα, ορίζει την τρομοκρατία ως οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο «τη διατάραξη της δημόσιας τάξης, τον κλονισμό της ασφάλειας της κοινωνίας ή της σταθερότητας του κράτους, την περιύβριση των κρατικών αρχών».
Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζεται επίσης η πρόκληση ζημιών στις δημόσιες υποδομές ή στους φυσικούς πόρους του σουνιτικού βασιλείου.
Τόσο Σαουδάραβες όσο και ξένοι μπορούν πλέον να δικάζονται στη χώρα αυτή ως τρομοκράτες ανεξαρτήτως από τον τόπο κατοικίας και την υπηκοότητά τους.
Το νομοθέτημα, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την 16η Δεκεμβρίου, δίνει επίσης στις υπηρεσίες ασφαλείας το δικαίωμα να κρατούν υπόπτους χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες για έως και έξι μήνες. Υπό ορισμένες περιστάσεις η διάρκεια αυτής της κράτησης μπορεί να παρατείνεται κατά ακόμη έξι μήνες.
Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι ο νόμος αυτός περιορίζει την ελευθερία του λόγου και παρέχει στην αστυνομία δυσανάλογες εξουσίες χωρίς επαρκή δικαστική εποπτεία, ενώ κάλεσε τον μονάρχη Αμπντάλα να αμβλύνει τους περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών.
Μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στο αραβικό κόσμο, οι σαουδαραβικές αρχές επιδιώκουν όλο και περισσότερο να περιστείλουν τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας.
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2013 ένα σαουδαραβικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης δύο ακτιβιστές διότι παρέβησαν τον όρκο πίστεως στον βασιλέα, υποκίνησαν τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ίδρυσαν μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς την έγκριση των αρχών.