Ε.Ε. : Οι εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ελεύθερες

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 13:36
A- A A+

Αμφιβολίες για το αδιάβλητο του τρόπου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη Λευκορωσία για την ανανέωση της θητείας του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ε.Ε. συντάχθηκε με τη διεθνή κοινότητα στις επικρίσεις για τις εκλογές στη Λευκορωσία, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που επιτρέπει στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να επιδιώξει ανανέωση της θητείας του για τρίτη φορά.

Δυτικοί πολιτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Κυριακή παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα. Ο τρόπος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προκάλεσε τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον και αντιδράσεις στο Μινσκ, όπου διοργανώθηκαν διαδηλώσεις εναντίον του Λουκασένκο.

«Εντοπίστηκαν αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους διεθνείς παρατηρητές και από άλλους. Είναι σαφές πως αυτές οι εκλογές δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, σχεδόν το 80% του εκλογικού σώματος υποστήριξε το σχέδιο του Λουκασένκο που προβλέπει την άρση της συνταγματικής πρόβλεψης σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κάνει περισσότερες από δύο θητείες. Επιπρόσθετα, στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η φιλελεύθερη αντιπολίτευση δεν εξέλεξε ούτε έναν βουλευτή.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανέφεραν πως η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων δεν ήταν διαφανής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή