«Ο πόλεμος στο Ιράκ αύξησε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας κατά της Δύσης»

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 16:07
A- A A+

Ο πόλεμος στο Ιράκ αύξησε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας κατά της Δύσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου.

Στην έκθεση που εκδίδεται κάθε χρόνο με τίτλο «Military Balance» και αναφέρεται στην κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ανά τον κόσμο, το Ινστιτούτο έχει προσθέσει φέτος ειδικό τμήμα για το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Συνολικά, ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον Δυτικών και δυτικών συμφερόντων στις αραβικές χώρες φαίνεται ότι αυξήθηκε έπειτα από τον πόλεμο του Ιράκ που άρχισε τον Μάρτιο του 2003. Με τη στρατιωτική εισβολή και την κατοχή του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν την επιθυμία τους να μεταβάλουν το στάτους κβο στον αραβικό κόσμο και να προωθήσουν τα αμερικανικά στρατηγικά και πολιτικά συμφέροντα. Κατά συνέπεια, η εισβολή στο Ιράκ είχε εκ προοιμίου την πιθανότητα να ενισχύσει, βραχυπρόθεσμα, τη στρατολόγηση μαχητών της Τζιχάντ και να τροφοδοτήσει τα κίνητρα της Αλ Κάιντα για την ενθάρρυνση και την υποβοήθηση τρομοκρατικών ενεργειών», αναφέρεται στο τμήμα γενικών συμπερασμάτων της έκθεσης.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι το ήμισυ της 30μελούς ηγεσίας της Αλ Κάιντα έχει σκοτωθεί ή συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά 20.000 μέλη της οργάνωσης που έχουν εκπαιδευθεί στα στρατόπεδα του Αφγανιστάν, παραμένουν ελεύθερα και σε βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή